ОСТАННІ НОВИНИ

На Говерлі загинув турист, ще одного вдалося врятувати

Наталя Дуляба

|

У неділю, 8 жовтня, під час спуску із Говерли, найвищої гори України, заблукали двоє туристів. Одного знайшли мертвим, іншого вдалося врятувати. Про це Львівському порталу повідомили у ДСНС України.

Так, близько 11:40 год. надзвичайники довідались про те, що під час спуску зеленим маршрутом із Говерли заблукали два туристи. На пошуки відправилась пошуково-рятувальна група.

Майже через три години, о 14:20 год., одного з мандрівників знайшли, його супроводили до бази Заросляк. Його товариша розшукали трохи згодом. 51-річного чоловіка виявили без ознак життя між Говерлівським водоспадом та синім маршрутом.

Проведені реанімаційні заходи результату не дали. Загиблого спустили до підніжжя гори та передали правоохоронцям.

Зауважимо, що саме 8 жовтня у високогір’ї Карпат випав перший сніг, оголошено штормове попередження. Відтак усіх мандрівників закликали утриматись під походу в гори.

Водночас у ДСНС нагадують правила безпечного походу в гори:

  • Гірський відпочинок вимагає від кожного туриста відповідальності та готовності. Фізична підготовка і витривалість – обов’язкові для мандрівника, що збирається в похід.
  • Подбайте про відповідне спорядження, одяг, взуття, техніку, аптечку, запас їжі та води. Спорядження має бути зручним, легким та функціональним, одяг – захищати від вітру і вологи, взуття – надійним.
  • Врахуйте, що погода в горах змінюється декілька разів протягом доби, тому обов’язково перевіряйте прогноз синоптиків. Якщо обіцяють погіршення погоди, це привід для того, аби скасувати похід.
  • Уникайте походів поодинці. Мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи, для супроводу обирайте досвідченого гіда.
  • Обов’язково реєструйте свій похід у гірських пошуково-рятувальних підрозділах. Для зручності це можна зробити заздалегідь через онлайн-форми або мобільний застосунок «Порятунок в горах».

«Пам’ятайте, гори не пробачають помилок, а самовпевненість може коштувати життя», – наголошують рятувальники.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *