ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, що буде зі щепленнями від Covid-19

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на завершення в Україні карантину, спричиненого пандемією коронавірусу, Covid-вакцинацію не відміняють. Базовий рекомендований курс для кожного українця – три щеплення. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

МОЗ затвердило оновлені рекомендації щодо вакцинації проти Covid-19 на 2023-2024 роки. Згідно з ними основою для захисту проти тяжкого перебігу недуги є курс із трьох щеплень: дві дози первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців.

«Три щеплення – це загальнорекомендований курс вакцинації проти Covid-19 для кожної людини. Наразі понад 880 тисяч українців не зробили другу дозу та понад 12 млн – третє щеплення. Тобто не отримали бустерну дозу. Їх треба надолужити, щоб сформувати індивідуальний імунітет, який допоможе при інфікуванні перенести хворобу з нижчим ризиком розвитку ускладнень, особливо літнім людям та пацієнтам зі супутніми захворюваннями, які пригнічують імунітет», – пояснив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером (в деяких країнах він має назву «сезонний бустер»). Його рекомендує лікар пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу Covid-19. До них належать, зокрема люди віком 60+, ті, хто мають серйозні супутні хвороби.

Українці, які не належать до пріоритетної групи отримання додаткової бустерної дози, але їм необхідно отримати «додатковий бустер», наприклад, для поїздки у країни, де є вимоги мати додаткове щеплення, або ті, хто мають первинний курс вакцинації та виявили бажання отримати додатковий бустер, можуть зробити щеплення після консультації з сімейним лікарем. Однак такі щеплення здійснюватимуть, якщо буде достатня кількість доз вакцини для забезпечення щепленнями осіб з групи ризику тяжкого перебігу коронавірусу.

Наразі в Україні є понад 5 млн доз Covid-вакцини. Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Також в провакцинувати можна дітей із 5 років.

Нагадаємо, 1 липня 2023 року в Україні офіційно завершився карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу, яка розпочалась у 2019 році в Китаї і поширилась світом.

Зара виявили вже новий штам коронавірусу «Пірола». Його вперше зафіксували в Ізраїлі, потім – у США, Данії та Великобританії. В Україні жодного випадку поки не підтвердили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *