ОСТАННІ НОВИНИ

У вересні Україна експортувала рекордну кількість електроенергії

Ольга Денисяка

|

У вересні Україна експортувала рекордну кількість електроенергії з початку року. Про це повідомили в Центрі економічної стратегії.  

Після поступового виходу електростанцій з літніх планових ремонтів Україна змогла відновити регулярний експорт електроенергії до Молдови та Словаччини. Всього за місяць експортували 111,1 тисяч МВт·год. 60% з них надійшло до Словаччини, а, 40% – до Молдови.

«Чистий експорт електроенергії є позитивним — Україна експортує більше, ніж імпортує, і заробляє на цьому кошти. Імпорт електроенергії наразі невеликий (23,8 тис МВт·год за минулий місяць), його використовують для покриття потреб у пікові години споживання», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, з жовтня 2022 року Росія почала прицільно атакувати енергетичну інфраструктуру України. Через руйнування чи виведення з ладу обладнання потужностей енергосистеми стало суттєво бракувати на всіх споживачів, тож в областях чотири місяці поспіль масово вимикали світло.

Вже зі середини лютого 2023-го ситуацію вдалося налагодити, енергосистемі більше не бракувало потужностей, тож українцям перестали вимикати світло.

У березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *