ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові лікують захисника, якому ворожий снаряд влучив у голову

Маркіян Рой

|

У Львові в реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ лікують захисника, якому ворожий снаряд влучив у голову і порушив життєво важливі функції, провів два місяці у комі і вже понад півроку бореться за своє здоров’я. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

35-річний Роман та 33-річна Катерина Портні – з міста Гуляйполе, що в Запорізькій області. Подружжя разом вже 11 років, 5 з яких виховує сина Тарасика. Коли почалась повномасштабна війна і ворог стрімко наблизився до рідного міста родини Портнів, Катерина з сином евакуювались на Волинь. А Роман у лавах Сил територіальної оборони лишився захищати прифронтове Гуляйполе. Згодом долучився до 53-ої окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха і в її складі боронив країну на Донецькому напрямку.

Поранення отримав у лютому 2023 року поблизу Авдіївки. Події того дня Роман не пам’ятає. Переповідає зі слів побратимів. Був запеклий бій. Роман мав евакуювати поранених із поля бою. Йому вдалося з-під невпинного вогню противника витягти трьох бійців. А вже під час порятунку четвертого ворожий снаряд влучив Роману прямо в голову та розтрощив череп.

Спершу важкопораненого захисника лікарі рятували в Краматорську. Там йому забирали кісткові уламки, закрили дефект м’яких тканин та стабілізують стан, для того щоб в боротьбу за життя воїна могли вступити вже лікарі Дніпра.

Йшов четвертий день, як Роман зазнав поранення і не виходив на зв’язок з дружиною. Катерина запереживала. У соцмережах вона побачила допис волонтера про важко пораненого захисника, особу якого не вдається ідентифікувати. На фото був її Роман. Того ж дня Катерина помчала до коханого.

«Я просто вмирала. В мене окрім нього немає нікого, лише синочок Тарас. Батьків моїх ми поховали. Рома – моє життя, моя підтримка і опора. Я боялася втратити його», – розповідає дружина захисника.

Наступні два місяці Роман пробуде у комі. Попри вкрай важкий стан, лікарям вдалося вирвати пораненого з рук смерті. Роман прийшов до тями. Втім, життєво важливі функції його організму були порушені: він все розуміє, впізнає дружину, але не може розмовляти, їсти та ходити. І, щоб повернути захисника до повноцінного життя, його направили до Львова, у центр НЕЗЛАМНІ.

Близько п’яти місяців нейрохірурги та спеціалісти центру реабілітації наполегливо працюють з Романом. Результат неймовірний: пацієнт уже говорить, тримає ложку, може самостійно їсти та вчиться ходити. Свої перші кроки після поранення він уже зробив.

Попереду у Романа нейрохірургічна операція. Лікарі мають закрити кістковий дефект на голові пацієнта титановою пластиною. Потім реабілітація продовжиться.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *