ОСТАННІ НОВИНИ

Вечір музики Богдани Фроляк та Ганни Гаврилець у Львівській філармонії

Омелян Шевчук

|

Фестиваль «Контрасти» продовжує демонструвати публіці різноманіття нової музики й після трьох оркестрових подій в залі запанує камерна музика. 4 жовтня відбудеться концерт музики українських композиторок і сестер Богдани Фроляк та Ганни Гаврилець. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Вони показали, якою може бути музика Незалежності, яким багатим є її коріння, якими модерними, багатогранними та потужними зростають її плоди. Кажуть, що між рідними людьми є вищий ментальний звʼязок, музика сестер-композиторок Ганни Гаврилець та Богдани Фроляк — це пошук нових стежок в українській музиці, від її сакрального першопочатку, відлуння народних пісень рідного Прикарпаття до наднових композиторських експериментів.  

 Концерт 4 жовтня є знаковим для мене. Він присвячений творчості моєї сестри Ганни Гаврилець, яка на жаль відійшла у вічність на початку цієї страшної війни. Ідею виконати музику Ганни разом з моїми творами на “Контрастах” запропонувала віолончелістка Оксана Литвиненко, цей формат підтримали також і організатори фестивалю. В програмі звучатиме камерна музика, будуть виконані два струнні квартети Ганни Гаврилець і два мої твори – Сюїта in C для віолончелі і фортепіано та версія для скрипки і віолончелі “Партити-Медитації”, оригінально написаної для двох скрипок”, – повідомила композиторка Богдана Фроляк.

За її словами, Сюїта in C присвячена памʼяті Ігоря Соневицького, українського композитора, який жив в Америці. І оскільки Ігор Соневицький був директором фестивалю класичної музики в Гантері (Штат Нью-Йорк). Сюїта складається з чотирьох частин і має вже декілька версій:  для віолончелі і струнного оркестру та версію для двох фортепіано, яка досить часто виконується. Остання її частина називається “Ноктюрн”, це дуже світла, дуже ясна, прозора музика, написана в до-мажорі. Її музиканти також люблять виконувати як окрему пʼєсу. 

Партита-Медитація була створена на замовлення “Innovation Duo”, скрипкового дуету в складі Анни Дзялак-Савицької та Якуба Дзялака. Вони попросили написати твір для премʼєри в Одесі на фестивалі нової музики “Два дні і дві ночі”. Партита теж має різні версії: для двох скрипок і струнного оркестру, а також  для скрипки і віолончелі.

“Циклічні твори, такі як сюїти та партити для мене завжди слугують можливістю коротко показати різні настрої”, – повідомила Богдана Фроляк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *