ОСТАННІ НОВИНИ

Екскерівництво миколаївського держпідприємства привласнило 62 млн дол. США

Андрій Котенський

|

Четверо колишніх генеральних директорів державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» та керівник компанії-нерезидента. «Відмили» через підконтрольні іноземні компанії 62 мільйони доларів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Національної поліції України.

Докази причетності фігурантів до злочину зібрали оперативники управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області Нацполіції спільно з детективами НАБУ та прокурорами САП.

За даними слідства, організували злочинну схему колишні керівники державного підприємства та директор приватної компанії-нерезидента. З цією компанією уклали агентські угоди: відповідно до них, нерезидент «займався» за кордоном пошуком покупців, які готові купувати продукцію держпідприємства.

За надання агентських послуг державне підприємство перерахувало упродовж 2013-2018 років на рахунки компанії майже 62 млн дол. США, що на момент вчинення злочину становило понад 1,3 млрд грн.

«Такі послуги компанія-нерезидент надавала лише на папері, а така «схема» була запроваджена лише для заволодіння коштами. З метою легалізації незаконно отриманих коштів їх переводили на рахунки підконтрольних колишнім керівникам держпідприємства іноземних компаній», – йдеться у повідомленні.

У межах міжнародного співробітництва правоохоронці отримали матеріали, які підтвердили факт фіктивності послуг та допомогли відстежити «відмивання» частини незаконно отриманих коштів.

На підставі зібраних доказів повідомили про підозру організованій групі – чотирьом колишнім керівникам державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» та директору приватної іноземної компанії. Дії п’ятьох фігурантів кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Окрім того, двом з них – екскерівнику ДП та керівнику приватної структури – інкримінують ще ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Слідство триває.

Чоловікам загрожує від 7 до 12 років тюрми та конфіскація майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *