ОСТАННІ НОВИНИ

Глава МЗС Польщі назвав політику України «шкідливою та образливою»

Ольга Денисяка

|

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що вірить в перемогу України, але останні заявах українських політиків є «надзвичайно образливими для польського суспільства, тож знадобляться зусилля для відновлення довіри». Про це він повідомив у Твіттері.

Міністр заявив, що порівняння Польщі та Росії, які останніми днями з’явилися у заявах українських політиків, є вкрай образливими для польського суспільства. 

«Вони ведуть до глибокого переосмислення польської свідомості щодо України та українців, не лише колективно, але передусім індивідуально. У тих самих домівках, де ми спонтанно приймали українських біженців, за столиками, де слухали розповіді про їхню долю, сьогодні ми дивуємося, як можна в одному ряду згадувати поляків і росіян, які кривдять українців… Допомога нашого уряду Україні та українцям стала можливою завдяки розумінню, співчуттю та симпатії до України майже кожної польської родини. Тому нинішня політика України є для нас не тільки шкідливою і болючою, а передусім образливою. Важко припустити, що це швидко забудеться. Тому це шкідливо для України. Разом ми багато втрачаємо від цього», – заявив міністр.

Він додав, що Польща вірить в перемогу України та не буде стояти осторонь, але відновити довіру буде складно.

«Але ми не дозволимо торгувати нашими стосунками з Польщею в ім’я приватних статків і чужих інтересів, ворожих Польщі та Україні. Потрібна буде титанічна робота, щоб відновити довіру польського суспільства до доброї волі української влади», – додав Збігнєв Рау.

Нагадаємо, що після того, як Польща, Угорщина й Словаччина застосували односторонні обмеження на імпорт українського продовольства, Україна подала позов у Світову організацію торгівлі.

Обмеження щодо української агропродукції у сусідніх з Україною державах діяли Єврокомісія була змушена ввести через протести тамтешніх фермерів. Ці обмеження зняли з 15 вересня, але Польща, Угорщина та Словаччина ввели їх в односторонньому порядку.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща готова розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ «буде ескалювати конфлікт».

Згодом польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький зробив рещонансну заяву, що Варшава зараз зосереджена на переозброєнні власної армії й тому не передає Києву своєї військової допомоги.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *