ОСТАННІ НОВИНИ

Сумський завод постачав у Росію насоси до атомних реакторів

Наталя Дуляба

|

Підприємство з Сум постачало в РФ насоси для атомних реакторів в обхід санкцій. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про один зі заводів у Сумах, який входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, що є однією з найбільших «донорів» бюджету РФ. На цьому підприємстві виготовляли насосне обладнання, а потім постачали його агресору.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції в РФ в обхід накладених санкцій. Для маскування злочинної діяльності зловмисники задіяли підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії.

Встановлено, що іноземні підприємства закуповували насоси нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам у Росію.

Крім цього, українські насоси з цього підприємства транспортували й до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом «Росатому».

Під час обшуків за місцями роботи і фактичного проживання двох керівників підприємства вилучили документи, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами оборудки.

У результаті слідчих дій також заарештовано статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу загалом майже на 365 млн грн.

Обом посадовцям оголосили підозру за ч.3 ст.28, ч.4 ст.111-1 ККУ (колабораційна діяльність, вчинена організованою групою). Їм загрожує до 10 років тюрми.

Наразі вирішується питання про поміщення фігурантів справи під варту. Триває слідство, встановлюються всі деталі й обставини злочину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *