ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський на Генасамблеї ООН: Єдність світу може гарантувати справедливий мир та запобігти новим війнам

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН, засудив збройну агресію Росії, перетворення їжі й енергетики на масову зброю Кремля, а також закликав світову спільноту об’єднатись, аби запобігти війнам.

Володимир Зеленський зауважив, що досі світ фокусувався на недопущенні Третьої світової війни, яку розглядали як ядерну війну. Комплексна політика утримання від використання зброї масового знищення, за його словами, є правильною стратегією, але не повинна бути єдиною.

«Україна віддала свій третій за величиною ядерний арсенал. Тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителем цієї сили. Але історія демонструє, що саме Росія найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще в 1990-х роках. І Росія заслуговує на це зараз – терористи не мають права володіти ядерною зброєю. Не мають права! Але насправді не ядерна зброя зараз найстрашніша», – сказав президент України.

Він зауважив, що на противагу ядерній зброї агресор, Російська Федерація, використовує як масову збою знищення інші речі: їжу, нафту, газ й ядерну енергетику, масові викрадення й депортації українських дітей. При цьому все це, підкреслив Зеленський, Кремль застосовує не лише проти України, а й усього світу.

«Коли ненависть стає зброєю проти одного народу, вона ніколи не зупиняється на досягнутому. Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частини територій Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи б не була застосована в Сирії. Росія майже поглинула Білорусь. Вона очевидно загрожує Казахстану й країнам Балтії… І мета нинішньої війни проти України – перетворити нашу землю, наших людей, наші життя, наші ресурси на зброю проти вас, проти міжнародного порядку, заснованого на правилах. Багато місць у залі Генеральної Асамблеї можуть спорожніти, якщо Росія досягне успіху у своїй підступності та агресії», – відзначив глава держави.

«Агресор сіє смерть і руїни навіть без ядерної зброї, але наслідки схожі… Як відбувається стримування ядерної зброї, так само має стримуватись агресор і всі його інструменти та методи війни. Кожна війна сьогодні може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не спалахне знову. І не діалог між так званими великими державами десь за зачиненими дверима може гарантувати нам усім нову епоху без війн, а відкрита робота всіх народів заради миру», – звернувся Володимир Зеленський до членів Генасамблеї ООН.

Він закликав країни світу й міжнародні організації підтримати українську «формулу миру», аби зупинити не лише війну в Україні, а й ті держави, які можуть взяти приклад із терористичної Росії та вдатись до подібних дій. Також президент закликав міжнародну спільноту долучитися до організації Глобального саміту миру.

«Поки Росія штовхає світ до останньої війни, Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну. Перетворення на зброю (weaponization) має стримуватись. За воєнні злочини має бути покарання. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на свою землю. Ми повинні бути об’єднані, щоб досягти цього. І ми це зробимо», – резюмував український президент.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото, відео: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *