ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни створюють передумови для ще однієї екологічної катастрофи в Україні

Наталя Дуляба

|

Для зрошення сільськогосподарських земель й водопостачання росіяни збираються використовувати води річки Молочна, що є найбільшою на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі національного спротиву.

Так, після того, як у червні війська РФ підірвали дамбу Каховської ГЕС, на півдні Херсонської, Запорізької областей та в Криму загостилась проблема водопостачання та зрошення сільськогосподарських земель через обміління Північнокримського каналу.

У зв’язку з цим на окуповану частину Запоріжжя відвідав заступник міністра сільського господарства РФ Андрей Разін і провів зустріч із призначеною окупантами «заступницею голови ради міністрів – міністеркою АПК та продовольчої політики» Свєтланою Шевченко. Відомо, що окупаційна адміністрація запропонувала використати води річки Молочна, що є найбільшою на окупованій частині Запорізької області, та перекинути її сток у зрошувальні канали.

Окупаційна адміністрація уже розпочала розчищати річище та готуватись до інженерних робіт.

«Таке рішення окупантів може призвести до збільшення солоності води в Азовському морі, а також дефіциту питної води у Мелітополі, що створює передумови для ще однієї екологічної катастрофи на тимчасово окупованих територіях», – йдеться у повідомленні.

Довідково: річка Молочна протікає територією Пологівського та Мелітопольського районів Запорізької області й впадає у Молочний лиман (басейн Азовського моря). Її довжина становить 197 км.

На річці розташовані, зокрема міста Токмак, Молочанськ і Мелітополь, а в її басейні – державний історико-археологічний музей-заповідник «Кам’яна Могила».

Про висихання річки Молочної екологи говорять щонайменше кілька років поспіль. Причиною цьому вони називають зміну клімату та масове використання її вод для сільськогосподарської діяльності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *