ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія не стала продовжувати ембарго на імпорт українського зерна

Маркіян Рой

|

Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на пресслужбу Єврокомісії.

«Єврокомісія після аналізу даних щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС дійшла висновку, що завдяки тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в 5 країнах-членах, що межують з Україною, зникли», – йдеться в повідомленні.

Відповідно,  було досягнуто домовленості про те, що всі чинні заходи  щодо обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції втрачають чинність сьогодні.

Крім того, Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

У Єврокомісії підкреслюють, що з 16.09.2023, Україна також повинна запровадити ефективні заходи контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням у сусідніх державах-членах.

«Україна має подати План дій до платформи не пізніше закриття робочого дня у понеділок 18 вересня 2023 року. Європейська Комісія та Україна здійснюватимуть моніторинг ситуації через платформу, щоб мати змогу реагувати на будь-які непередбачувані ситуації», – наголошують в Єврокомісії.

Також Єврокомісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи, вжиті Україною, не запрацюють у повному обсязі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *