ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині створять новий Національний природний парк «Опілля»

|

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розглянуло та схвалило спільне клопотання науковців Львівського національного університету  імені Івана Франка та ініціативної групи щодо створення парку «Опілля». Про це Львівському порталу повідомила науковий керівник Гербарію Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Лідія Тасєнкевич.

Орієнтовна площа майбутнього національного природного парку складатиме 16790,6 га з включенням лісових земель та частини русла Дністра із водоохоронними зонами та заплавними прибережними територіями в межах Львівського та Стрийського районів.

Враховуючи те, що на даний час відбувається російсько-українська війна, науковці університету імені Івана Франка розроблять безоплатно проєкт створення НПП «Опілля» з метою економії коштів державного бюджету та використання цих коштів на потребу армії.

Національний природний парк є природоохоронною, науково-дослідною, рекреаційною, культурно-освітньою установою загальнодержавного значення, який створюється з метою збереження та ефективного використання унікальних природних комплексів та об’єктів та їх відтворення, які мають особливу природоохоронну, історико-культурну, наукову, оздоровчу, культурну та естетичну цінність. Фінансування національних природних парків здійснюється з державного бюджету.

Перші новочасні українські природоохоронні території в Галичині було створено за дорученням Митрополита Андрея Шептицького в церковних лісах Української греко-католицької церкви у 1932 році.

Слід зазначити що в даний час на Львівщині вже створено та здійснюють свою природоохоронну діяльність п’ять національних природних парків: Яворівський, Сколівські Бескиди, Північне Поділля, Бойківщина та Королівські Бескиди.

Також ведеться робота з створення національного природного парку «Надбужжя» ім. Блаженнішого Любомира Гузара.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *