ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські хірурги видалили рідкісну пухлину хлопчику, що здолав рак

Андрій Котенський

|

Львівські хірурги видалили 12-річному хлопчику з Ужгорода, який здолав рак, рідкісну доброякісну пухлину – гангліоневрому. Про це Львівському порталу повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Про новий масивний утвір у ділянці шиї медики дізнались випадково. Хлопець раптово почав кашляти, традиційне лікування не допомагало. Під час огляду отоларинголог зауважив пухлину у горлі. За порадою фахівця родина звернулась до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Хлопцю виконали біопсію та діагностували гангліоневрому – рідкісну доброякісну пухлину, яка складається з елементів нервових вузлів (гангліїв).

«Я бачив, як хвилюється мама, і намагався її заспокоїти. Бо після консультації з лікарями мав впевненість, що усе буде добре. А ще мені допомагала підтримка друзів. Перед самою операцією я отримав дуже багато повідомлень від них. Це було дуже приємно», – розповідає хлопець.

Операція тривала сім годин. Втручання було складним: утвір мав великі розміри, нетипове розміщення і поширювався до основи черепа.

«У Вадима складний діагноз. Схожих випадків, коли гангліоневрома такої величини розташована у ділянці шиї, у медичній літературі описано не багато. За результатами виконаних обстежень ми спланували об’єм оперативного втручання. Дуже важливо було повністю видалити пухлину. Адже у подальшому утвір міг завдати значних ускладнень, перетискати судини, нерви тощо», – повідомив дитячий хірург Центру Андрій Кузик.

Фахівець додає, що діагностика гангліоневром ускладнена тим, що відсутня характерна симптоматика. Симптоми можуть з’являтись тоді, коли утвір стискає певні органи чи нервові закінчення. Остаточний діагноз встановлюють за результатами гістологічного дослідження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *