ОСТАННІ НОВИНИ

В’язень шукав корегувальників російських ударів по Львову

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили в’язня-агента ФСБ, який «на волі» шукав корегувальників російських атак по Львову. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Львівській області.

За даними слідства, агентом ФСБ був 48-річний мешканець Львівщини, який з 2019 року сидить у в одній з виправних колоній регіону за вчинення тяжкого злочину.

Перебуваючи у в’язниці, він допомагав росіянам підготувати повітряну атаку на військову та критичну інфраструктуру Львова й області. Серед основних цілей рашистів були пункти транзитного базування важкого озброєння ЗСУ та місцеві теплоелектростанції.

Додатково зловмисник мав завдання підшукати людей, які повинні були фіксувати можливе пересування військової техніки в прикордонній зоні Львівщини.

Для збору інформації, а також наведення російських ракет та дронів на українські об’єкти фігурант намагався створити власну мережу інформаторів. До неї в’язень хотів залучити своїх близьких родичів та знайомих «на волі».

«Всю отриману від них розвідінформацію російський агент мав передавати своєму “куратору” з ФСБ. За кожне виконане завдання ворожа спецслужба “обіцяла” від 1000 до 5000 доларів. Сума залежала від важливості українського об’єкта», – йдеться у повідомленні.

Кіберфахівці СБУ своєчасно заблокували підривну діяльність російського агента і тим самим зірвали плани агресора з підготовки нової серії ударів по Львівській області.

У поле зору ФСБ в’язень потрапив через свої коментарі на підтримку збройної агресії РФ проти України, які викладав у забороненій соцмережі «Однокласники».

Як додають у прокуратурі Львівщини, у соцмережі чоловік дискредитував чинну владу України, зневажав українську націю та ЗСУ, стверджував, що їх очікує поразка у війні. Також у розповсюджених дописах він вказував, що українські диверсанти вбивають цивільних, дітей, беруть в заручники місцевих жителів, а Україну він порівнював із Аль-Каїдою.

Окрім того, фігурант поширив публікацію, в якій Героя України Да Вінчі називав нацистом.

Російські спецслужби, відстежуючи висловлювання мешканця Львівщини у соцмережах, потім дистанційно завербували його під виглядом його знайомства з громадянкою Росії.

Під час обшуку у фігуранта вилучено прихований мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ФСБ.

Наразі зловмиснику оголосили підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *