ОСТАННІ НОВИНИ

Підозру отримав ще один одіозний піп УПЦ МП: деталі справи

Наталя Дуляба

|

Настоятеля одного з храмів УПЦ Московського патріархату викрили на пропаганді комуністичного режиму, поширенні антиукраїнських й прокремлівських наративів. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Закарпатській області.

Встановлено, що до злочину причетний священник, настоятель одного з храмів Хустської єпархії УПЦ МП, що розташований у Тячівському районі Закарпаття. Його імені правоохоронці не вказують, однак за даними джерел Української правди, йдеться про 40-річного Віталія Хромея, який разом із дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко хрестив дитину депутата Закарпатської облради від ОПЗЖ.

«Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза», – кажуть в СБУ.

Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя виявили та вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності. Крім того, знайдено значну кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.

Серед виявленого – книжки, в яких принижують релігійні почуття громадян інших конфесій та формують ворожі настрої до них. Окремі брошури заперечують право України на незалежність і наголошують, що «Київ без великої Росії і окремо від Росії немислимий в жодному випадку».

Натисніть на зображення для збільшення

Слідчі також знайшли тексти горезвісних пісень, якими закликають до «пробудження матінки-Русі» та молитов за «спасіння Росії». У роздруківках молитов згадано патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців.

«Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій», – йдеться у повідомленні.

Крім того, слідство з’ясувало, що Віталій Хромей, будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення вийшло з-під юрисдикції Московського патріархату, намагався жодним чином не допустити переходу громади до Православної церкви України.

Хромею оголосили підозру за ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму) Кримінального кодексу України.

Також у ході оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудований храм. За цим фактом також розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: СБУ, УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *