ОСТАННІ НОВИНИ

Рустема Умєрова призначили міністром оборони України. Що про нього відомо

Ольга Денисяка

|

6  вересня Верховна Рада схвалила призначення ексголови Фонду держмайна Рустема Умєрова на посаду очільника Міноборони. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Рішення підтримали всі фракції. «За» проголосували 338 народних депутатів  

Ярослав Железняк зазначив, що призначення відбулося без присутності президента Зеленського, його представляв депутат Федір Веніславський.

Зазначимо, 5 вересня Верховна Рада підтримала звільнення Рустема Умєрова з посади голови Фонду держмайна. Перед цим Верховна Рада звільнила Олексія Резнікова з посади міністра оборони України.

Що відомо про Рустема Умєрова?

Рустем Умєров народився 1982 року в Самарканді Узбецької РСР у сім’ї кримських татар, яку депортував сталінський режим. На початку 90-х років сім’я Умєрових змогла повернутися в Крим.

Навчався він у Національній академії управління, де отримав диплом бакалавра за фахом «економіка» і диплом магістра за фахом «фінанси» .

У 2006 Умєров став радником Мустафи Джемілєва – першого голови Меджлісу кримськотатарського народу. Консультував Джемілєва з економічних, безпекових та політичних питань. З 2007 року Умєров – делегат Курултаю.

З 2014 Умєров займався поверненням українських політв‘язнів з Росії. 

У 2019 Умєров став депутатом від партії «Голос». Як нардеп він зареєстрував у співавторстві з колегами майже 100 законопроєктів. У 2020 році Умєров розпочав парламентські слухання щодо деокупації та реінтеграції Криму.

Весною 2022 року Умєров увійшов до складу делегації України, яка взяла участь у перемовинах з Росією. Був присутній на переговорах у Білорусі та на перемовинах у Стамбулі, де українська сторона вперше озвучила ініціативу щодо гарантій безпеки. Умєров сприяв проведенню великого обміну полоненими у вересні 2022 року. Тоді Україна заогла повернути 215 людей, серед яких були 188 захисників Азовсталі та Маріуполя. 

У вересні 2022 року Умєров став головою Фонду держмайна. Цю посаду він обіймав близько року. У Центрі протидії корупції вже заявили, що призначення Умєрова буде «найкращим рішенням президента», адже за рік Фонд держмайна дав рекордні надходження до бюджету 3,8 млрд грн. При цьому за цей час в органі, який досі славився як розсадник корупції, не виявили нових зловживань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *