ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський пояснив свої слова про «велику Росію»

Маркіян Рой

|

Папа Римський Франциск пояснив, що мав на увазі, коли говорив про «велику Росію», яка викликала обурення в України. Про це повідомляє Європейська правда.

Понтифік відкинув звинувачення, що казав про імперськість Росії, запевнивши, що мав на увазі культуру.

«Я не мав на увазі імперіалізм, коли говорив це, я говорив про культуру, а передавання культури ніколи не є імперіалістичним, ніколи; це завжди діалог, і я говорив про це», – запевнив понтифік.

Відповідаючи на питання, чому він згадав про такі постаті, як Петро І чи Катерина ІІ, і чи він повторив би ці слова, а також що він думає про російський імперіалізм, Франциск вказав на те, що розмовляв з російською молоддю.

«І наприкінці розмови я залишив їм послання, послання, яке завжди повторюю: взяти на себе відповідальність за свою спадщину», – сказав Папа.

Він також підкреслив, що саме через таке бачення він намагається заохочувати до діалогу між дідусями й бабусями та внуками, «щоби внуки переймали спадщину».

«Я це говорю всюди, таким було моє послання. До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину», – наголосив Папа.

«Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про велику Росію, можливо не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі», – зізнався понтифік.

Франциск пояснив, що хотів закликати молодих росіян-католиків «взяти на себе відповідальність за власний спадок, брати свій власний спадок, що означає не шукати його деінде».

«Взяти свій спадок. А який спадок залишила велика Росія? Російська культура має красу, має велику глибину, і не слід її стирати через політичні проблеми. У вас були темні роки в Росії, але спадщина завжди залишалася такою», – додав Папа.

На думку Франциска, «треба розрізняти, коли йдеться про культуру народу, а коли – про ідеології, які виникають у якогось філософа, в якогось політика цього народу».

«Ідеологія не здатна втілюватися, вона є лише ідеєю. Але коли ідеологія набирає сили та стає політикою, вона зазвичай стає диктатурою, чи не так? Вона стає нездатною до діалогу, до того, щоб співжити з культурами. Й імперіалізми роблять саме це. Імперіалізм завжди консолідується на основі ідеології», – резюмував Папа.

Нагадаємо, що Папа Римський Франциск закликав російську католицьку молодь «не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої», назвавши імена Петра Першого і Катерини Другої.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *