ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський закликав росіян не забувати імперську спадщину

Анастасія Диняк

|

Папа Римський Франциск закликав російську католицьку молодь «не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої», назвавши імена Петра Першого і Катерини Другої. Про це він заявив у відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня.

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами», – цитує Папу Римського Франциска Радіо Свобода.

У МЗС України відреагували на виступ Папи та висловили жаль у зв’язку з тим, що Папа Римський Франциск поширює ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців. В МЗС наголосили, що «такою імперіалістичною пропагандою» і «потребою» в порятунку «великої Матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл».

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав заявив, що очікує пояснення ситуації від Папи Римського Франциска через великодержавні ідеї, які він озвучив на зустрічі з російською молоддю. 

«Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб “бути росіянами”. З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації», – заявив Блаженніший Святослав.

Згодом Ватикан спробував вгамувати обурення після заяви папи Франциска, наполягаючи на тому, що він ніколи не мав наміру заохочувати сучасну російську агресію в Україні.

Як пише Радіо Свобода, прессекретар Ватикану Маттео Бруні сказав, що Франциск просто хотів похвалити позитивні аспекти духовної та культурної історії Росії, коли він хвалив російських імператорів Петра та Катерину Другу.

«Франциск безумовно не хотів звеличувати імперіалістичну логіку чи урядовців, які цитувалися для вказівки на певні історичні періоди», – сказав Бруні у заяві.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *