ОСТАННІ НОВИНИ

Росія вербує на війну мігрантів, щоб уникнути мобілізації перед виборами, – розвідка

Наталя Дуляба

|

Британська розвідка вважає, що Кремль активно вербує на війну в Україні внутрішніх мігрантів, аби не проводити мобілізацію самих росіян напередодні президентських виборів навесні 2024 року. Про це йдеться в огляді Міноборони Великої Британії за 3 вересня.

За даними британської розвідки, станом на кінець червня 2023 року Росія пропонувала громадянам сусідніх країн брати участь у війні проти України.

Так, через онлайн-рекламу у Вірменії та Казахстані пропонували 495 тисяч рублів (5140$) початкових платежів і зарплати від 190 тисяч рублів (1973$). У Костанайській області, що на півночі Казахстану, були спроби вербування з допомогою етнічних росіян.

Крім того, принаймні з травня цьогоріч Росія пропонувала мігрантам із Центральної Азії воювати в Україні, обіцяючи прискорене отримання громадянства та зарплати розміром до 4160$.

Відомо, що в узбецьких мігрантів-будівельників після прибуття в Маріуполь відібрали паспорти та змусили приєднатися до російської армії.

«У Росії проживають щонайменше 6 мільйонів мігрантів із Центральної Азії, яких Кремль може розглядати як потенційних призовників. Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року. Залучення іноземних громадян дозволяє Москві отримувати додатковий персонал для військових дій, зважаючи на втрати, які лише збільшуються», – кажуть у британській розвідці.

Нагадаємо, нещодавно керівник української воєнної розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія хоче мобілізувати на війну ще до 450 тисяч чоловіків. Це при тому, що прихована мобілізація у РФ не зупинялась, вона дозволяє щомісяця кидати на фронт близько 20-22 тисяч солдат.

Також росіяни збираються влаштувати восени нову хвилю мобілізації на тимчасово окупованих територіях України, незважаючи на соціальну напругу, яка суттєво виросла в деяких населених пунктах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *