ОСТАННІ НОВИНИ

Суд зобов’язав власника кам’яниці на площі Ринок відновити частину пам’ятки

Ольга Денисяка

|

Суд задовільнив позов мерії до власника приміщень на пл. Ринок, 40 – ТзОВ ВКК «ПФ – Онікс» щодо відновлення зруйнованого флігеля. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Як розповідає в.о. начальника управління охорони історичного середовища Наталя Алєксєєва, приміщення площею близько 100 м2, які мають вихід у внутрішній дворик і розміщені на першому і другому поверхах, власник придбав на аукціоні у 2020 році. 

«Минулого року ми виявили, що власник почав проводити ремонтні роботи. Під час обстеження будинку встановили, що це не просто поточний ремонт, а серйозна реконструкція, яка призвела до знищення частини приміщення – флігеля. Ці роботи власник розпочав без жодних дозволів, погоджень і навіть проектів. Ми зафіксували усі порушення і місто скерувало в суд позовну заяву з вимогою до власника відновити це приміщення до того вигляду, у якому він його придбав у міста. Суд прийняв рішення на користь міста.  Далі ми звернемось до власника приміщень, щоб він розробив концепцію реставрації приміщень у будинку на пл. Ринок, 40 із відновленням флігеля, який був зруйнований. Після цього Консультативна рада, яка сформована при управлінні охорони історичного середовища, має розглянути концепцію і проектні пропозиції. І тільки після цього власник зможе отримати містобудівні умови на реставрацію з відновленням. Далі необхідно буде погодити цей проект в Центральному органі охорони культурної спадщини Міністерства культури, і тоді реалізовувати відповідно до усіх погоджених дозволів», – наголосила Наталя Алєксєєва.

За її словами, на власника приміщення на пл. Ринок, 40 також накладено штраф у розмірі 170 тис грн. Однак, він подав у суд і оскаржив цей штраф.

«Враховуючи, що в одній справі суд став на користь міста, а інша справа – про штраф, була зупинена до розгляду цієї, зараз буде відновлено розгляд справи по оскарженню штрафу, і, враховуючи позитивне рішення щодо зобов’язання відновити зруйнований флігель, очікуємо на позитивне рішення по штрафу», – додала посадовиця.

Нагадаємо, що раніше ТзОВ «Виробничо-комерційна компанія ПФ Онікс» хотіло отримати містобудівні умови та обмеження на реконструкцію триповерхової кам’яниці на площі Ринок, 40. Під що пам’ятку хотіли перебудувати, не відомо. Втім виконком відмовив фірмі у видачі містобудівної документації, бо, як наголосив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, «у пам’ятці архітектури не можна проводити реконструкцію, а лише реставрацію».

Зауважимо, що кам’яницю на площі Ринок, 40 ще у 2019 році на аукціоні купило ТзОВ «Агат-Комплекс». Триповерхова пам’ятка архітектури в самому центрі Львова обійшлась фірмі лише у 6 млн грн.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Агат-Комплекс» займається нерухомістю, зареєстроване у Львові на вул. Сахарова, 35. Власницею підприємства є киянка Наталія Булига.

Керівниками компанії є Остап Низовий та Ігор Гребенюк. Останній раніше керував Золочівським асфальтобетонним заводом, який належить дружині ексдепутата Львівської облради Володимира Креховецького Олені.

Натомість ТзОВ «Виробничо-комерційна компанія ПФ Онікс» існує з 1995 року і займається торгівлею залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткуванням. Зареєєстроване у Львові на вул. Тракт Глинянський, 152. Фірмою навпіл володіють львів’яни Богдан Вішка і Мирослав Вус.

На початку 2022 року ТзОВ «Виробничо-комерційна компанія ПФ Онікс» виграла аукціон з продажу частину занедбаної пам’ятки на вул. Староєврейській, 31. Однак власником підприємство так і не стало, адже у визначені терміни не уклало договір купівлі-продажу.

Довідково: триповерховий будинок на площі Ринок, 40 – пам’ятка архітектури національного значення, розташована в охоронній зоні ЮНЕСКО. Відома також як кам’яниця Зухоровичовська, збудована у ХVІІ-XVIII ст. На другому поверсі облаштований балкон, який підтримують скульптури атлантів.

Донедавна будинок був житловим, на першому поверсі діяла галерея історичного військового однострою і крамниця сувенірів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *