ОСТАННІ НОВИНИ

Друга вища освіта не може бути підставою для відстрочки від мобілізації, – Веніславський

Ольга Денисяка

|

Народний депутат і представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявляє, що отримувати відстрочку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту. Про це Федір Веніславський заявив у інтерв’ю Українським новинам.

Серед основних зловживань для ухилення від мобілізації він назвав фіктивні довідки про інвалідність, догляд за особою з інвалідністю, а також отримання вищої освіти повторно. 

«З перших днів війни різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 (років), котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено. Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання. Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану», – заявив Веніславський.

На запитання, чи стосується те ж магістратури, нардеп сказав: « Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання» 

Також Веніславський прокоментував  ідею обмежити право чоловіків призовного віку на виїзд із країни впродовж 3 років після завершення війни.

«Такі заборони будуть щонайменше неконституційними, якщо не буде запроваджено якийсь правовий режим – надзвичайного чи воєнного стану», – заявив він.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *