ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні ввели електронний документообіг для проходження ВЛК

Наталя Дуляба

|

Кабінет Міністрів України запровадив електронний документообіг під час та після проходження військово-лікарської комісії. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Уряд затвердив Порядок здійснення обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між військовими частинами, закладами охорони здоров’я, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Таким чином в Україні хочуть покращити якість медичного обслуговування військовослужбовців під час проходження ВЛК, а також спростити процедуру оформлення низки документів, зокрема відпусток та звільнення.

Зазначимо, що дотепер усі документи, пов’язані з проходженням ВЛК, а також із оформленням відпусток для продовження лікування чи звільнення військового, були в паперовому вигляді. А це суттєво ускладнювало всі процеси й створювало додаткові навантаження і незручності для військовослужбовця.

«Затверджений порядок електронного документообігу спростить взаємодію між усіма суб’єктами системи, що взаємодіють з військовослужбовцями у межах військово-лікарської комісії, включаючи військові частини, центри комплектування та медичні заклади. Такий підхід звільняє військовослужбовців від ролі “кур’єра”, а замість цього надає можливість швидко отримати документи, необхідні для проходження огляду та реалізації рішень ВЛК», – наголосила Ганна Маляр.

Тепер військкомати, медзаклади військові частини зможуть надсилати й отримувати в електронній формі такі документи:

  • іменні списки військовослужбовців, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я;
  • постанови військово-лікарської комісії у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки ВЛК;
  • довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого;
  • рапорти військовослужбовців про надання їм відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоров’я.
  • витяги з наказів військової частини.

Нагадаємо, в Україні зробили електронний запис на прийом до лікарів для проходження ВЛК. Така опція з травня у тестовому режимі запрацювала у п’ятьох великих містах: у Львові, Києві, Харкові, Вінниці та Одесі.

При цьому цифровізацію військово-лікарської комісії в Україні анонсували ще на початку 2023 року. Таке рішення прийняли після обурення, яке виникло в суспільстві, адже військовим доводиться тижнями стояти у чергах, аби зібрати необхідні документи, пройти огляд у лікаря та підтвердити своє поранення.

А тільки висновок військово-лікарської комісії визначає подальшу долю бійця після поранення: чи він може продовжити службу, чи потрібно переводитись на іншу посаду або взагалі звільнятись.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *