ОСТАННІ НОВИНИ

Україна просить Фінляндію видати спійманого лідера російських неонацистів Петровського

Наталя Дуляба

|

Україна ініціювала екстрадицію росіянина Яна Петровського, одного з лідерів неонацистського угруповання «Русич», якого затримали у Гельсінкі. Його підозрюють у скоєнні воєнних злочинів. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Міграційна служба Фінляндської Республіки затримала Яна Петровського 23 серпня у Гельсінкі на запит Офісу генпрокурора України, який надав необхідну інформацію для арешту.

Щоб не допустити депортації росіянина у РФ, Україна готує матеріали для його екстрадиції.

Зазначимо, що Ян Петровський 2014 році спільно з учасниками терористичної організації «ЛНР» воював на території України у складі так званої «Диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич». У 2016 році йому заочно оголосили підозру за фактом участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Як пише Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, 36-річний Ян Петровський (позивний Славян) є одним із лідерів російського неонацистського терористичного угруповання «Русич», яке воює проти України з 2014 року.

Петровський перебуває під санкціями Євросоюзу, США, України Швейцарії, Японії, Австралії та низки інших країн.

«Русич» перебував в орбіті впливу ПВК «Вагнера», і його бойовики, включаючи того ж таки Яна Петровського, раніше помітили разом із вагнерівцями на базі в Сирії.

«Канал “ДШРГ Русич” активно підтримував “вагнерівців” та особисто Пригожина і неодноразово критикував та висміював Путіна. Після ліквідації Пригожина на своєму каналі “Русич” висловлював різку критику російської влади, наголошував, що вона зрадила інтереси росіян», – кажуть в InformNapalm.

У досьє на Петровського від НАЗК вказано, що у 2015 році найманців угруповання «Русич» звинуватили у звірствах щодо загиблих та взятих у полон українських солдатів. У підтвердження цього були зняті відповідні відео.

«Як лідер і командир Оперативної групи “Русич” Ян Петровський несе відповідальність за, підтримку чи здійснення дій чи політики, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, стабільності чи безпеці в Україні, або які перешкоджають роботі міжнародних організацій в Україні», – йдеться у повідомленні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *