ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили ексклюзивну фотовиставку, присвячену захисникам та їх рідним

Маркіян Рой

|

У Львові до Дня Незалежності України стартував ексклюзивний фотопроєкт, присвячений захисникам та захисницям і їхнім рідним, життя яких змінила війна. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

Фотовиставка називається «Покоління незламних. Мистецтво творити» – це історії шести незламних українців, які через власну сміливість та жагу до життя демонструють, що ми – незламні.

Відкриття фотовиставки відбулося напередодні у PM Gallery, за участі пацієнтів Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) та авторів фото. Львівські митці Володимир Шурубура, Саша Сако, Марта Сако та Оленка Галазюк змогли зафіксувати унікальні історії людей, які постраждали у боротьбі за Україну, та через мистецтво дати можливість людям побачити їх красу, силу та незламність.

За словами Олега Самчука, генерального директора Першого медоб’єднання Львова, Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ від початку великої війни прийняв уже 15 тисяч поранених.

Один із героїв виставки – захисник Михайло Бакалюк. Його мучить фантомний біль у нозі, якої немає. Йдучи на штурм ворожих позицій, військовослужбовець наступив на міну. Ногу не вдалося врятувати. Нині у центрі НЕЗЛАМНІ Михайло продовжує важкий шлях реабілітації і готується до протезування. З ним щодня працюють психотерапевти.

«Я хочу, щоб люди знали: кожен клаптик звільненої землі дається нам кров’ю і болем. Шлях реабілітації не завжди такий простий, як ми гадаємо. Це не просто лікування і протезування. Це дуже складний і виснажливий процес для кожного пацієнта: щоденна робота над болем, фізична та психологічна реабілітація, соціалізація. І ідея цієї фотовиставки – якраз показати, через що ми проходимо», – ділиться Михайло власним досвідом лікування воєнної травми.

«Як свого часу сучасне мистецтво могло бути для нас незрозумілим, так само ми можемо не розуміти зараз і людей з протезами чи з якимись травмами. Та насправді вони такі самі як ми. Навіть ще цікавіші. Вони всі красиві, всі надзвичайні, цікаві особистості, люди, від яких можна багато чого почерпнути і навчитися. І ми були дуже натхненні цією зйомкою і дуже вдячні хлопцям, що вони так передали те, що ми хотіли втілити, ту міць, силу і це прийняття. Це сучасно, гарно, цікаво, і це наше майбутнє, без якого України б не було», – зазначила Марта Сако, стилістка та співавторка фотопроєкту.

Фотовиставка триватиме два тижні, до 3 вересня,  у PM Gallery (вул. Коперника, 17). Далі у планах – її презентація за кордоном.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *