ОСТАННІ НОВИНИ

Українською мовою вдома спілкуються 60% українців, – опитування

Наталя Дуляба

|

В Україні більшає громадян, які для приватного спілкування обирають саме українську мову. Зараз таких є 59%, тоді як виключно російською вдома говорять 9%. Про це свідчать результати опитування, яке проводила Соціологічна група «Рейтинг» 16-20 серпня.

Так, 59% опитаних громадян України зазвичай спілкуються вдома українською мовою, у серпні 2022 року цей показник становив 51%, а, наприклад, на початку 2021-го – лише 48%.

І російську, і українську у побуті зараз використовує 31% опитаних, у серпні торік таких було 34%, на початку 2021 року – 27%.

Натисніть на зображення для збільшення

Виключно російською мовою вдома говорять наразі ще 9%, що є найменшим показником за останні десять років спостережень соціологів «Рейтингу». Вони пов’язують цей факт із початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Для 82% опитаних українська мова є рідною, для 16% такою є російська.

«Внутрішньо переміщені особи і біженці, які перебувають за кордоном, частіше використовують обидві мови для спілкування або ж говорять російською. Тим не менше понад 70% ВПО і біженців вважають рідною українську», – вказано у дослідженні.

Цікаво, що соціологи виявили вплив мови на цінності, які, на думку українців, важливі для їхнього об’єднання й подальшої долі держави.

Ті, хто спілкуються у побуті лише українською, більше говорять про важливість мови. Перемогу ЗСУ та вступ до ЄС/НАТО як об’єднавчий фактор суспільства частіше обирали ті, хто говорить українською або двома мовами.

Для тих, хто говорить російською, об’єднуючим чинником є економічний ріст. Відбудову та взаємодопомогу також частіше обирали ті, хто спілкується російською та двома мовами. Для україномовних – це частіше мова, євроінтеграція та перемоги ЗСУ.

Опитування було анонімним, його проводили 16-20 серпня 2023 року онлайн через месенджери й соціальні мережі. Участь у дослідженні взяли 6050 респондентів, в тому числі 700 внутрішньо переміщених осів, які перебувають на території України; 750 осіб – біженці з України, які виїхали за кордон.

Помилка репрезентативності дослідження для усього масиву даних становить не більше 1,5%, для підмасивів (ВПО та біженці) – не більше 4%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *