ОСТАННІ НОВИНИ

Рада до початку вересня може відновити обов'язкове е-декларування, – нардеп

Ольга Денисяка

|

Є всі шанси на цій сесії Верховної Ради, яка має закінчитися в серпні або на початку вересня, ухвалити закон про повернення обов’язкового декларування чиновниками своїх статків. Про це Українському Радіо заявив нардеп Федір Веніславський. 

Депутат переконує, що тоді ж Рада може ухвалити закон про поновлення фінансової звітності політичних партій. За його словами, відновлення декларування, в тому числі під час війни, є одним із дискусійних для кожного посадовця законопроєктів.

«Законопроєкт викликав суттєві дискусії, але ми маємо практично одностайну підтримку – відбулося голосування за цей законопроєкт у першому читанні. Зараз закінчується процес подання законодавчих пропозицій та поправок до другого читання. Я не готовий зараз сказати – закінчився він чи закінчується. Будемо очікувати, що парламентський комітет з антикорупційної політики дуже швидко опрацює законодавчі пропозиції та поправки і винесе до зали на друге читання. Я думаю, що у нас є всі шанси на цій сесії, яка має закінчитися відповідно до Конституції в серпні або на початку вересня, ухвалити його. І я переконаний, що ухвалимо цей законопроєкт так само, як і другий – про поновлення фінансової звітності партій. Фактично це вимога боротьби з олігархатом, який дуже часто використовує тіньові можливості для фінансування політичних партій. Це є надмірний вплив, про що йдеться в законі про олігархів», – заявив Федір Веніславський.

Нагадаємо, що обов’язкове декларування доходів скасували на початку 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Українці вимагали повернути обов’язкове електронне декларування. Петиція про відновлення декларування статків посадовців та депутатів за 4 дні набрала 25 тисяч підписів, що необхідні для розгляду Президентом України. Президент Зеленський схвалив відповідну петицію.

27 липня 2023 року ВРУ підтримала відновлення е-декларування лише в першому читанні.

2 серпня у G7 нагадали Україні, що час реально боротися з корупцією та відновити декларування.

Після цього голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що ВРУ має ухвалити законопроект про поновлення електронного декларування для чиновників у другому читанні до 15 вересня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *