ОСТАННІ НОВИНИ

На Дрогобиччині повністю декомунізували Меденицьку громаду

Маркіян Рой

|

На Дрогобиччині у селах Волоща та Грушів Меденицької громади знесли останні два пам’ятники у
громаді, які прославляли радянський тоталітарний режим. Тут знесли пам’ятники радянським воїнам. Про це Львівському порталу повідомили в Дрогобицькій РВА.

У Меденицькій громаді декомунізували 8 радянських символів, а загалом їх було 10. На одному з двох останніх пам’ятників, які повалили 15 серпня, було встановлено макет голови радянського воїна в касці. Мешканці села планують на цьому місці встановити статую Божої Матері.

Зазначається, що на початку серпня у смт Меденичі та с. Верхній Дорожів Меденицької громади також провели демонтаж радянських пам’ятників. Через наявність захоронень на цих об’єктах провели ексгумацію дев’яти останків, які перезахоронили на місцевих кладовищах.

«На початку 2022 року на території району налічувалось 19 пам’ятників і споруд, які підпадали під декомунізацію та деколонізацію. Згодом у Дрогобичі знесли меморіал «Вічний вогонь», а у Бориславі стелу «визволителям». Коли ми за ініціативою Львівської ОВА почали створювати районні робочі групи з питань декомунізації та деколонізації, то справа залишилась ще за 17 об’єктами. Станом на сьогодні спільними зусиллями 11 з них демонтовано, а пам’ятник солдату Григорію Геврику за рішенням міської комісії з питань декомунізації у Дрогобичі українізували» – зазначила службовець Дрогобицької РВА, заступник голови робочої групи з питань декомунізації та деколонізації на території Дрогобицького району Марія Ярошович.

Найшвидше з декомунізацією радянських пам’ятників впоралась Бориславська громада. Другою в районі стала Меденицька громада, яка повністю позбулась монументів та топонімів радянського минулого, але одночасно провела найбільше демонтажів.

Нагадаємо, з початку 2023 року при Дрогобицькій РВА створили робочу групу з питань декомунізації та деколонізації на території району, до якої увійшли історики, краєзнавці, військовослужбовці та представники територіальних громад з метою швидкого завершення процесу декомунізації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *