ОСТАННІ НОВИНИ

Після загибелі людини у Львові на аварійність обстежать 380 тисяч балконів

Андрій Котенський

|

На місці обвалу приватного балкону у Львові працюють фахівці, які демонтують і зафіксують усі пошкоджені елементи будівлі щоб убезпечити пішоходів від можливої небезпеки. Після цього випадку у місті буде обстежено всі балкони на аварійність. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомив заступник мера Львова Андрій Москаленко.

За словами Андрія Москаленка, у Львові до 15 жовтня на аварійність обстежать усі 380 тисяч балконів.

«У місті розпочато планове обстеження всіх балконів, що має бути завершено до 15 жовтня. 372 з 380 тисяч балконів у Львові перебувають у приватній власності – це 98%. Із 2008 року для балконів на будинках-пам’ятках, які знаходяться в історичному ареалі, запущено програму відновлення за співфінансуванням із містом. За цей час 246 аварійних балконів було реставровано», – повідомив Андрій Москаленко.

Він також розповів, що програма реставрації аварійних балконів у історичній частині Львова досі діє, її фінансування поновили цього року (було призупинене через повномасштабне вторгнення Росії в Україну – ред.). Для старту робіт мешканці мають внести всього 10 000 грн, а решту коштів виділяють з бюджету громади міста. В залежності від складності робіт вартість відновлюваних робіт може становити від 100 тис. до 1 млн грн.

«Зараз триває ремонт балкону на вулиці Гоголя, Ще 13 об’єктів у Львові, які стосуються історичного ареалу, планують реставрувати ще цього року», – повідомив Андрій Москаленко.

Водночас він повідомив, що у Львові планують розширити програму співфінансування реставрації аварійних балконів по всьому місту. Якщо її ухвалять то власникам помешкань доведеться платити іншу ціну, аніж на сьогодні передбачено для балконів в історичній частині міста.

«Балкон є невід’ємною частиною квартири і перебуває у власності мешканця. На жаль, сьогодні не кожен має змогу проводити реставрацію балконів, а відтак ми впродовж кількох днів визначимось із сумою, яку має зібрати мешканець, для відновлення аварійного балкону», – повідомив Андрій Москаленко.

Пропозицію щодо розширення програми співфінансування реставрації балконів мають винести на розгляд депутатів під час найближчої сесії Львівської міської ради.

Голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк додала, що балкон, який обвалився, востаннє ремонтували у 2014 році, коли відкривали торговий центр «Форум».

«Наприкінці 2022 року, і в черні 2023 року мешканці зверталися до управляючої компанії з приводу стану цього балкону. Їм було надано роз’яснення, що балкон – невід’ємна частина квартири, яка перебуває у їхній власності, і вони також відповідальні за його утримування в належному стані. Візуально він не потребував нагального ремонту. Офіційного висновку про його аварійність не було», – повідомила Галина Гладяк.

Нагадаємо, що 13 серпня  близько 23:00, на вул. Під Дубом, 2 впав балкон на четвертому поверсі. На ньому в цей момент перебував 43-річний власник квартири.

Чоловіка госпіталізували у стані найважчої коми. Попри всі зусилля медиків він помер.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *