ОСТАННІ НОВИНИ

ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії. Станція на межі блекауту

Ольга Денисяка

|

Вночі 10 серпня Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ. Через це станція на межі чергового блекауту. Про це повідомили в пресслужбі Енергоатому.

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блек-аут).

«У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», – йдеться в повідомленні.

Як зазначив тво виконавчого директора ДП «НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач, в разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції». В цьому випадку необхідно терміново «розхолидити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

В Енергоатомі вкотре наголосили, що подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

«Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта. Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти! Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодара!», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше українська розвідка повідомляла, що окупанти продовжують мінувати ЗАЕС. У технічних приміщеннях та у машинних залах вони встановили мінно-вибухові загородження.

Водночас очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що Україна здійснює «певні публічні і непублічні дії» щодо Запорізької АЕС. І завдяки цьому, за його словами, ризики підриву станції поступово зменшуються.

У США заявили, що керівництво Росії попереджене про неминучу відповідальність, якщо створить ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *