ОСТАННІ НОВИНИ

Сезон кавунів: як вибрати і запобігти отруєнню

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Кавун – соковита ягода, яку полюбляють багато людей, адже вона не лише смачна, але й корисна. Та обирати смугасті потрібно обережно, щоб не отруїтися. Про корисні властивості кавунів та небезпеку нітратів Львівському повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Корисні властивості кавуна

Ці баштанні приблизно на 90% складаються з води, тому вважаються продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти:

лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень «поганого» холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;

холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо);

незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.

Не забувайте також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.

Крім того, ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишечника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.

Чи такі страшні нітрати, як їх малюють?

Зізнайтеся, слово «нітрати» у вас здебільшого асоціюється саме з кавунами. Та чи дійсно це так? Чи справді варто їсти менше цих ягід, побоюючись отруєння?

Пояснимо, що таке нітрати. Це – солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з грунту. Нітрати необхідні нашому організму для утворення речовин, що відповідають за тонус та здоров’я кровоносних судин. У допустимих нормах нітрати безпечні.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Європейський інститут з безпеки харчових продуктів (EFSA) вважає допустимою добовою нормою нітратів (яку можна спожити без помітного ризику для здоров’я) – 235 мг для людини вагою близько 63 кг, тобто 3,7 мг на 1 кг ваги. Але в доповіді Інституту також зазначено, що люди всіх вікових груп можуть перевищувати цю норму без загрози для здоров’я, якщо споживають овочі та фрукти, в яких не перевищений природньо обумовлений вміст нітратів. Залежно від умов вирощування, кількість нітратів, що вважається допустимою, наприклад, становить 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у шпинаті – до 4000 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їхня допустима норма нітратів становить 60 мг/кг. Стільки ж нітратів повинно міститись і в кавунах.

Нітрати додаються в грунт під час визрівання кавунів, й за дотримання агротехнології баштанний візьме рівно стільки, скільки йому потрібно для зростання, і до кінця дозрівання в ньому не буде нітратів – ягода виросте, живлячись ними. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у грунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді.

Також підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

Хто у групі ризику отруєння нітратами?

Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до 6 місяців. Це зумовлено недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів, у зв’язку з чим зростає ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії – дуже рідкісної та небезпечної форми анемії. Отруєння нітратами у немовлят найчастіше трапляється з причини використання забрудненої нітратами води (наприклад, колодязної) під час приготування сумішей.

До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років та вагітні жінки. Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а також люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.

Як підвищення дози нітратів впливає на організм:

спричиняє подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку тощо;

знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до гіпоксії (кисневої недостатності);

сприяє розширенню судин і може істотно знизити тиск.

При довгостроковому вживанні:

підвищує ризик розвитку раку;

знижує в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;

погіршує засвоєння вітаміну С, призводячи до гіповітамінозу;

стає причиною проблем під час вагітності у жінок, призводить до ускладнень з потенцією у чоловіків.

В яких випадках вживання кавунів може зашкодити?

Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише в холодильнику.

Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.

У літрі кавунової м’якоті міститься  приблизно 60 грамів цукру, тож, щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею.

Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки. Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Коли варто купувати кавун? Найкращий час для купівлі кавунів – кінець літа і осінь. В Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай, з’являються тільки в другій половині серпня і далі. Те, що продають у першій половині липня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками.

Якого розміру має бути кавун? Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.

Якого кольору має бути кавун? Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.

Яким має бути хвостик?  Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі». Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун.

Хвостик проростає з так званого «ґудзика». Краї цього ґудзика мають бути сухими. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плода.

Якою має бути кірка кавуна? Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, кірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж кірка коричнева і волога — кавун переріс.

Який звук має бути від кавуна? Стиглий кавун має резонувати. Адже м’якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. По кавуну треба “шльопнути”: його треба покласти на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.

Якого кольору має бути пляма на кавуні? На місці контакту кавуна з землею (утворюється, якщо кавун встиг дозріти на грядці) має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.

Чи тоне кавун? Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе — плід стиглий.

Чи мають бути жилки в м’якоті? М’якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *