На Херсонщині українські військові перепливли через Дніпро, – ISW

Наталя Дуляба

|

В американському Інституті вивчення війни припускають, що Сили оборони України, ймовірно, здійснили обмежений рейд через Дніпро та висадились на лівому березі Херсонщини. Втім чи вдалося їм закріпитись на цій позиції, наразі незрозуміло. Про це йдеться в огляді ISW за 8 серпня.

Аналітики стверджують, що 8 серпня відразу кілька російських воєнних блогерів заявили про висадку 7 українських катерів на лівому березі Дніпра у районі Козачих Лагерів Херсонської області. На кожному судні було по 6-7 військових. Таким чином українці прорвали російську оборону і просунулись углиб на 800 м.

Також один із так званих російських «воєнкорів» повідомив, що нещодавно військове командування РФ передислокувало підготовлений підрозділ десантників з району Козачих Лагерів до Запорізької області. Їх замінили мобілізованими, тож так було послаблено російську оборону в цьому районі.

В ISW зауважують, що окупаційний глава Херсонщини й колаборант Володимир Сальдо применшив досягнення українського десанту і запевнив, що російська артилерія відбила атаку українських катерів.

«Однак більшість відомих російських мілітарі блогерів стверджували, що українським військам вдалося здійснити тактичний сюрприз і висадитися на східному березі, перш ніж росіяни почали застосовувати стрілецьку зброю. Сальдо, ймовірно, цілеспрямовано намагався спростувати заяви про українську присутність у цьому районі, щоб уникнути створення паніки», – йдеться в огляді.

Американські фахівці, посилаючись на дані про гарячі точки в NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS), кажуть, що за останні 24 години в районі Козачих Лагерів справді точились значні бойові дії. Однак до кінця дня 8 серпня російські воєнні блогери заявили, що війська РФ зберігають контроль над цим населеним пунктом, бо відтіснили українські сили назад до берегової лінії. Хоча у прибережних районах поблизу Козачих Лагерів нібито відбуваються перестрілки зі стрілецької зброї.

В Інститут дослідження війни кажуть, що продовжуватимуть оцінювати ситуацію на лівому березі Херсонщини, допоки не отримають візуального підтвердження тривалої української присутності поблизу Козачих Лагерів або інших населених пунктів на східному березі.

Наразі аналітики ISW не бачили візуальних доказів, які б свідчили про наявність значної кількості українських військових або техніки в районі Козачих Лагерів.

«Поки що з російських повідомлень можна зробити висновок, що українські сили здійснили обмежений рейд через річку, а не більш масштабну операцію. Українські офіційні особи на цей момент не коментували операції в цьому районі», – вказано в огляді.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *