ОСТАННІ НОВИНИ

Екскерівник херсонської колонії депортував у РФ більше 1700 людей

Наталя Дуляба

|

Через вказівку колишнього керівника херсонської колонії більше 1700 в’язнів незаконно депортували у тюрми, розташовані в РФ або на окупованій території України. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Йдеться про колишнього начальника Північної виправної колонії №90 у Херсоні. Його імені прокурори не вказують, однак як відомо, у січні 2022 року цю посаду обіймав Євген Соболєв.

За даними слідства, обвинувачений із перших днів окупації Херсона пішов на співпрацю з РФ. Загарбники призначили його керувати так званим «Управлінням служби виконання покарань у Херсонській області».

Колаборант керував процесами незаконного переміщення ув’язнених, які за вироками українських судів відбували покарання в пенітенціарних установах регіону.

«Упродовж жовтня-листопада 2022 року за його наказом з установ виконання покарань Херсонської області із застосуванням примусу на спецавтівках депортовано понад 1700 осіб до аналогічних установ, розташованих у РФ та на тимчасово окупованих територіях України», – йдеться у повідомленні.

Наразі правоохоронці встановили місця перебування 43 вивезених українських в’язнів, доля інших поки є невідомою.

Євгену Соболєву інкримінують віддання наказу про вчинення порушень законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). За скоєне йому загрожує від 8 до 12 років тюрми.

Розслідування вже завершили, а справу скерували до суду. Де саме зараз перебуває сам колаборант, прокурори не уточняють, найімовірніше його судитимуть заочно.

Нагадаємо, влітку 2022 року, коли Херсон ще був в окупації, автівку колаборанта Євгена Соболєва підірвали, але він вижив.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *