ОСТАННІ НОВИНИ

Жеваго повідомили про підозру у справі щодо корупції у Верховному суді

Ольга Денисяка

|

Антикорупційні органи повідомили про підозру власнику групи «Фінанси і кредит» олігархові Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Зважаючи на те, що особа на момент вчинення злочину і на теперішній час перебуває на території Французької Республіки, про підозру їй повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

«САП та НАБУ встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи “Фінанси і кредит” з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як “бекофіс” для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом « бекофісу»  у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн доларів США – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг). 

19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. 15 травня Голову ВС і адвоката викрили на гарячому під час отримання другого траншу у розмірі 450 тисяч доларів США.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *