ОСТАННІ НОВИНИ

«Чорний день в історії суду»: що відомо про справу голови ВСУ Князєва

Ольга ДЕНИСЯКА

|

Антикорупційні органи затримали голову Верховного суду Всеволода Князєва на хабарі в 2,7 мільйона доларів, ймовірно, за винесення рішення у справі, пов’язаній з олігархом Костянтином Жеваго. Судді на позачерговому пленумі висловили Князєву недовіру та зняли його з посади.

У суді цю подію вже охрестили «чорним днем в історії». Розповідаємо все, що наразі відомо про резонансну справу.

Що відомо про схему та як її викрили

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери).

18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.  Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн дол. США – суддям Верховного Суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол. США.

Під час отримання другого траншу у 450 тис. дол. США 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито «на гарячому».

Хто міг дати хабар

В НАБУ заявляють, що виявити схему вдалося завдяки проникненню детективу НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. А епізод із «винагородою» для Голови Верховного Суду пов’язаний з ухваленням судом рішення в інтересах власника групи «Фінанси і кредит» (співголовою цієї групи називають бізнесмена Костянтина Жеваго).

Слідство наразі не розголошує, про яку саме компанію йдеться. За даними Української правди у справі затриманий адвокат Олег Горецький, і саме з ним правоохоронці пов’язують «бек-офіс». Він є власником зареєстрованого в Києві бюро «Горецький і партнери».

Що про справу каже Жеваго

У пресслужбі Жеваго заявили, що інформація про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах бізнесмена, є повністю неправдива,  Сам Костянтин Жеваго просить ЗМІ «не поширювати непідтверджені відомості».

У Жеваго заявляють також про «безпідставний звʼязок і явну підтасовку» щодо паралелей у цій справі з рішенням Великої палати Верховного Суду від 19 квітня 2023 року про визнання законності придбання компанією Ferrexpo в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК).

«Наголошу, що ми зацікавлені у прозорому розслідуванні цієї справи, аби зняти всі підозри і підтвердити свою репутацію в Україні та серед зарубіжних партнерів», – цитує бізнесмена Forbes.

Зазначимо, Костянтина Жеваго підозрюють ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів АТ «Банк «Фінанси та Кредит». Вони організували механізм розтрати 113 мільйонів доларів фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

Наразі накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Хто такий Всеволод Князєв

Князєв працює суддею з 2013-го. До цього він понад 10 років був адвокатом, викладачем, юрисконсультом. До Верховного Суду він потрапив у 2016-му під час його перезапуску. Головою ВС значився з кінця 2021 року.

Через воєнний стан декларації суддів, як і інших посадовців, закриті. Однак до початку повномасштабної війни зарплата голови Верховного Суду становила понад пів мільйона гривень на місяць.

Як повідомляє  УП, зокрема, на Банковій, Князєв був у контакті з Андрієм Єрмаком. І спілкувався з ним в обхід Смирнова, який курує судову систему і конфліктує з керівництвом ОПУ. У лютому 2023-го Князєв публічно критикував заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, звинувачуючи його в заподіянні шкоди судовій реформі. Та буде помилкою сприймати ці заяви як конфлікт із Офісом Зеленського.

«Чорний день в історії суду»

У Верховному Суді не стали відхрещуватися й заявили, що установа бере на себе повну відповідальність «за події, що відбуваються у зв’язку з ймовірними корупційними діяннями його окремих представників», а судді ВС «шоковані зазначеними подіями».

«Судді ВС шоковані зазначеними подіями. ВС наголошує, що повне, об’єктивне розслідування всіх обставин сприятиме якнайшвидшому встановленню істини та відновленню справедливості. За будь-який корупційний злочин має бути невідворотне покарання. Судді та працівники ВС добровільно і повною мірою співпрацюють зі слідством.  Це чорний день в історії суду. Ми мусимо бути гідними та витримати цей удар», – йдеться у заяві Верховного суду.

Пленум Верховного Суду вже висловив недовіру голові Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника. Допоки не буде обраний новий голова, його обов’язки виконуватиме суддя з найбільшим стажем – Дмитро Луспенчик.

Що буде далі?

16 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику  адвокату. Їхні дії кваліфікували за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає ув’язнення від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна.

17 травня керівник САП звернувся до Вищої ради правосуддя з поданням про надання дозволу на утримання під вартою колишнього Голови Верховного Суду. Засідання призначили на 18 травня.

Крім того, сторона захисту намагалась оскаржити затримання Всеволода Князєва. Однак Вищий антикорупційний суд 17 травня не задовільнив це подання і визнав затримання законним.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *