ОСТАННІ НОВИНИ

На сільську школу-довгобуд у Карпатах мають виділити 10 млн грн

Наталя Дуляба

|

У селі Либохора, що в гірській частині Львівщини, вже 15 років поспіль будують нову школу. Завершити ніяк не можуть, бо бракує грошей. Зараз в обласному бюджеті знайшли на цей об’єкт 10 млн грн, втім фінансово долучитись закликають і саму громаду, яка має перевиконання бюджету. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Село Либохора розташоване в горах на околиці Львівщини, входить до складу Боринської громади. Більше 330 місцевих дітей навчаються у старій і практично аварійній школі, бо нову тут не можуть збудувати вже 15 рік поспіль.

За весь цей час у будівництво вже вклали майже 60 млн грн із бюджетів усіх рівнів. Щоб завершити всі роботи, потрібно ще понад 80 млн грн і щонайменше рік. Наразі в бюджеті Львівської області знайшли частину коштів, але їх пропонують виділяти, якщо й громада долучиться до співфінансування.

«Либохора – далеке, але чимале село, і ми розуміємо, що зараз і місцеві діти, і діти ВПО тут навчаються у дуже складних умовах. Тому цьогоріч попри воєнний стан з обласного бюджету запланували скерувати на добудову нової школи 10 млн грн. Але за умови співфінансування громади, яка також має певні кошти з перевиконання бюджету», – сказав заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Посадовець закликав керівництво Боринської громади до кінця серпня визначитись, чи готова вона до спів фінансування будівництва, а підрядника, ПП «Будпрайм», – надати оновлений і поетапний план виконання робіт.

«Щороку вартість будівництва такого великого обʼєкта зростає у рази. Про це треба памʼятати всім. Діти не мають ставати заручниками безгосподарності», – підкреслив заступник голови Львівської облради.

Згідно з проєктом Либохорівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів розрахована 360 учнів, також поруч має бути дитячий садочок на 100 місць.

У триповерховій школі запроектували навчальні класи, спортзал, допоміжні приміщення, актову залу і шкільну бібліотеку. Тут передбачено прокладання всіх інженерних мереж (система опалення, водопостачання та водовідведення, тепло- та газопостачання, електропостачання, вентиляції), зовнішнє та внутрішнє оздоблення, благоустрій території, придбання та встановлення устаткування.

Либохорівська школа має мати також свою котельню, гараж для шкільного автобуса, локальні очисні споруди, резервуар води для системи пожежогасіння, дитячий та спортивний майданчики, огорожу.

Наразі у селі звели будівлю з дахом та вікнами, частково утеплили горище, проклали систему водопостачання й водовідведення, на половину влаштовано опалення. Є чорнові стяжки, а першому поверсі утеплили підлогу. На території також є збудована котельня з дахом, вікнами, дверима й котлами. Пробито свердловину для подачі питної води.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *