ОСТАННІ НОВИНИ

Ще один путінський пропагандист і «воєнкор» отримав підозру

Наталя Дуляба

|

В Україні судитимуть Андрія Руденка – ще одного російського «воєнкора» із Донецька, який входить до пулу пропагандистів Путіна. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Так, українські спецслужби зібрали доказову базу на пропагандиста підсанкційних телеканалів «Росія-1» та «Росія-24», колаборанта Андрія Руденка, який публічно виправдовує збройну агресію РФ.

Фігурант входить до так званого пулу журналістів Владіміра Путіна і регулярно вихваляє загарбницьку політику Кремля.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії Руденко виконує завдання Москви як “воєнкор” центральних телеканалів РФ у тимчасово окупованих районах Донецької області. Там він готує сюжети і робить “прямі включення”, в яких намагається дискредитувати українських захисників, а також подає викривлену інформацію про ситуацію на східному фронті», – кажуть в СБУ.

Крім того, на власному Телеграм-каналі із загальною аудиторією понад 300 тисяч користувачів Руденко закликав до якнайшвидшого «приєднання» тимчасово окупованої частини України до складу РФ.

За даними слідства, ще у 2014 році Андрій Руденко, проживаючи у Донецьку, одним із перших підтримав окупацію міста. Тоді він активно висловлював власні прокремлівські погляди під час вуличних акцій та перед камерами російських ЗМІ.

Згодом його включили до штату «спеціальних кореспондентів» кремлівського медіахолдингу «ВДТРК», де він займався підготовкою замовних і постановочних сюжетів із тимчасово захопленого Донбасу.

Проведені експертизи підтвердили факти підривної діяльності фігуранта на користь країни-агресора.

Руденку заочно оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Наразі зловмисник перебуває в Росії і на тимчасово окупованій території України. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *