ОСТАННІ НОВИНИ

У військкоматах 11 областей України провели масові обшуки

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці провели сотню обшуків у військкоматах 11 областей України у справі про ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Розслідуючи організацію ухилення чоловіків від призову під час мобілізації, поліцейські разом зі спецслужбами провели майже сотню санкціонованих обшуків на території Одеської, Закарпатської, Київської, Полтавської, Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Львівської, Житомирської, Івано-Франківської областей та Києва.

Усі слідчі дії відбувались у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

За даними слідства, службові особи військкоматів в областях, діючи спільно з членами військово-лікарської комісії і при посередництві третіх осіб налагодили схему видачі довідок про визнання чоловіків непридатними до військової служби за станом здоров’я.

Саме завдяки цим так званим «білим квиткам» чоловіків знімали з військового обліку. Така послуга в середньому коштувала 6000 доларів. Втім як додають в СБУ, сума могла сягати і 10 000 доларів, все залежало від платіжної спроможності ухилянта.

Для пошуку «клієнтів» посадовці організували розгалужену мережу «посередників», які діяли на Київщині, а також в Одеській, Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Житомирській, Львівській та Полтавській областях.

Крім того, після оформлення фіктивних документів посадовці військкоматів надавали ухилянтам «маршрут» втечі за кордон, який пролягав через міжнародний пункт пропуску «Старокозаче» в Одеській області.

Наразі задокументовано, що такою «послугою» намагалися скористатись 14 осіб. Вони придбали повний пакет фальшивих документів і збиралися втекти з України.

Також під час перевірки встановлено, що частина військовозобов’язаних навіть не приходила на ВЛК. Про це, зокрема, свідчить відсутність будь-яких відомостей про них в електронній системі охорони здоров’я.

Отримані довідки про непридатність до військової служби чоловіки використовували для виїзду за кордон.

Під час обшуків у військкоматах вилучили медичну документацію, журнали реєстрації медичних висновків, довідок амбулаторних пацієнтів, інші медичні та облікові документи. За адресами місць проживання ухилянтів виявлено та вилучено оригінали довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних із зазначенням непридатності до військової служби.

Кримінальне провадження відкрили за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.ч. 2, 3 ст. 199, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів);
  • ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом);
  • ч. 3 ст. 190 (шахрайство);
  • ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам справи та поміщення їх під варту. Розслідування триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: СБУ, Офіс генпрокурора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *