ОСТАННІ НОВИНИ

У «Дії» стартував прийом заявок на компенсацію за знищене житло

Наталя Дуляба

|

Віднині, 1 серпня, стартує другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії РФ. Заявку можна подати через «Дію». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Кабміну.

Отримати компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла, яке:

  • зруйноване через бойові дії після 24 лютого;
  • не підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Спочатку слід подати інформаційне повідомлення у «Дії» про ваше пошкоджену та знищену нерухомість. Перейдіть в меню «Послуги» – розділ «єВідновлення» – «Зруйноване майно». Якщо зробили це раніше, повторно не потрібно.

Після цього у «Дії» потрібно заповнити заяву на отримання компенсації. Для цього необхідно, щоб ваші права на нерухомість буио внесено до Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Для подання заяви потрібно:

  • вибрати пільгову категорію, якщо така є;
  • надати контактні дані;
  • замовити довідку про несудимість у «Дії».

Заяву «Дія» сформує автоматично. Перевірте її та відправте в обробку.

Суму компенсації визначить комісія, створена при органах місцевого самоврядування. Для цього враховують характеристики будинку: площу знищеного житла, рік побудови, клас об’єкта та середню вартість квадратного метра на вторинному ринку регіону.

Як працює компенсація?

Після того як комісія оцінить зруйноване майно, ви отримаєте житловий сертифікат у «Дії» або на електронну пошту. Його можна використати, щоб придбати нову квартиру, будинок чи будь-яке інше житлове приміщення. А також для купівлі нерухомості на вторинному ринку чи інвестиції в будівництво. Для цього потрібно:

  • подати заяву в «Дії» для бронювання коштів за сертифікатом;
  • укласти угоду купівлі в нотаріуса, зазначивши сертифікат як спосіб оплати;

Потім житловий сертифікат конвертують у кошти і перерахують їх продавцю нерухомості. Скористатися сертифікатом потрібно протягом 5 років з моменту отримання.

Зверніть увагу: на цьому етапі програми «єВідновлення» ви можете використати отриманий сертифікат лише для купівлі нової домівки. Якщо ж хочете звести приватний будинок на власній земельній ділянці, дочекайтеся наступного етапу. Наразі уряд працює над його розробкою.

Крім того, пізніше отримати компенсацію можна буде за зруйноване житло, яке має кількох співвласників, розташоване на тимчасово окупованих територіях чи в зоні активних бойових дій.

Важливо: отримавши компенсацію, необхідно буде відмовитися від майбутніх репарацій, які сплачуватиме держава-агресор.

Подати заяву про отримання компенсації за знищене майно поки що можна лише в застосунку Дія. Пізніше сервіс запрацює в ЦНАПах, нотаріусів та органах соціального захисту.

Послугу компенсації за зруйноване майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та Світового банку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *