ОСТАННІ НОВИНИ

Суд повернув державі аварійний замок на Львівщині

Маркіян Рой

|

Прокурори через суд повернули державі руїни старовинного замку на Львівщині, який є пам’яткою архітектури національного значення XVII століття. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Правоохоронці не вказують, що то за замок. Однак із опублікованих фото зрозуміло, що йдеться про руїни, які розташовані у Старому селі (колишній Пустомитівський район), що біля Звенигорода.

За даними слідства, у 2010 році Львівська ОДА уклала з підприємством договір концесії, який передбачав передачу замку у користування для задоволення «громадських та культурних потреб».

Умовою цього документу було те, що товариство виводить пам’ятку з аварійного стану, проводить часткову реставрацію та істотні поліпшення у будівлі.

Через 12 років, наприкінці 2022-го, під час обстеження замку виявили значні руйнування замку. Також перевірка встановила, що будівля є в аварійному стані.

«Прокурор з’ясував що концесіонер не уклав охоронного договору, договору оренди земельної ділянки, договору страхування концесії та, відповідно, не сплачувались концесійні платежі, оскільки об’єкт не був введений в експлуатацію», – йдеться у повідомленні.

Відтак суд погодився із доводами прокурора та постановив розірвати концесійний договір й повернути замок у власність держави.

Довідково:

Замок у Старому селі —п’ятикутний оборонний замок князів Острозьких, збудований у 1584-1589 роках на місці дерев’яного замку 1448 року. Будівлю кілька разів перебудовували, остаточного вигляду замок набув у XVII столітті. Оборонна споруда мала шість веж, три з яких вціліли донині, висотою 14-16 м. На території була каплиця і триповерховий палац, а також господарський будинок. В одній із веж розмістили арсенал. Владислав Домінік Заславський-Острозький перебудував замок і увічнив на його фасаді своє ім’я. Наступні власники замку зробили у ньому броварню, що спровокувало руйнацію. Територія замку охоплює понад 2 га, тому він вважається найбільшим за площею на Львівщині. Замок є пам’яткою архітектури національного значення.

У жовтні 2010 року було прийнято рішення про передачу Старосільського замку в концесію на 49 років. Концесіонер пообіцяв вивести замок із аварійного стану до 2015 року, після чого планував тут відкрити пізнавально-мистецький центр із художніми, творчими майстернями та закладами громадського харчування.

Але уже в 2013 році держава розірвала угоду про передання у довготермінове управління замком в Старому Селі, оскільки, нічого з обіцяного не було навіть розпочато.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *