ОСТАННІ НОВИНИ

Другий пацієнт в Україні: у Львові захиснику вживили протез в кістку

Маркіян Рой

|

У Львові в Національному реабілітаційному Центрі «Незламні» лікарі протезували воїна особливою методикою. Тепер це другий в Україні пацієнт із вживленим у кістку протезом. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Олександр Журавель – 33-річний захисник з Полтави, який став другим в Україні пацієнтом із вживленим у кістку протезом. Після важкого поранення і втрати ноги чоловік 11 днів перебував у комі та ще два з половиною місяці – в реанімації.

У мирному житті чоловік працював ветеринаром на фермі. Із початком повномасштабного вторгнення долучився до територіальної оборони. У парамедики перекваліфікувався вже перед поїздкою під Соледар, що на Донеччині.

«Бути парамедиком не так просто. Бо, будучи солдатом, більше хвилюєшся за себе та щоб не підвести свого напарника. Коли ти парамедик, то маєш робити більш складний вибір. Ти розумієш, що ця людина може не доїхати до стабілізаційного пункту, а якщо залишиш іншого, то він може не дожити», — розповідає Олександр.

Важке поранення Олександр отримав у січні під Соледаром, під час евакуації пораненого. Під час мінометного обстрілу один із снарядів влучив поряд із Олександром. Коли він розплющив очі, то побачив, що залишки правої ноги тримаються лише на кількох м’язах.

У Дніпрі понівечену кінцівку чоловіку ампутували, потім ще 11 днів він був в комі. Пізніше Олександра перевезли до Києва, де він два з половиною місяці перебував у реанімації, згодом — лікування у Чернівцях. До Львова приїхав вже на протезування та реабілітацію.

Олександр став одним із трьох пацієнтів, яким вживили імплант, до якого кріпиться протез, прямо в кістку. Вже через пів року чоловік почав ходити.

«Така штучна кінцівка має ряд переваг. Вона більш чутлива і функціональна у порівнянні з традиційними методами протезування», — йдеться у повідомленні.

Зараз, аби навчитися добре ходити на протезі, Олександр щодня тренується з фізичним терапевтом. Коли відновиться, то каже, що хоче ще бути корисним фронту.

Нагадаємо, що першим пацієнтом з остеінтегруючими протезами став 57-річний капітан ЗСУ з Дніпра Ігор Крупнов. Він ветеран-афганець, у 2022 році добровільно пішов боронити Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *