ОСТАННІ НОВИНИ

Різдво 25 грудня: Зеленський підписав закон

Ольга Денисяка

|

28 липня президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає перенесення дат трьох державних свят: Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України. Про це йдеться у картці законопроєкту №9431.

Зміну дат відзначення Різдва, Дня захисника і захисниці, Дня української державності на державному рівні ініціювали у зв’язку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новий календар. А ці свята прив’язані саме до релігійних.

Різдво Христове тепер офіційно Україна святкує 25 грудня (замість 7 січня). День Української Державності – 15 липня (замість 28 липня), у цей день вшановують пам’ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

День захисників і захисниць України, яке відзначають на Покрови, відтепер перенесли на 1 жовтня (раніше було 14 жовтня). Раніше зробити це просила ПЦУ.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року і УГКЦ, і ПЦУ переходять на новоюліанський календар. Таким чином дата Великодня й пов’язаних із ним свят залишиться сталою, зміняться дати всіх нерухомих свят (Різдва, Стрітення, Покрови Пресвятої Богородиці та інших).

Згідно з останнім соціологічним опитуванням 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар. Йдеться як про вірян УГКЦ, так і ПЦУ, найбільше противників цієї ініціативи є серед УПЦ Московського патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *