ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині затримали скандального блогера Чаву за перешкоджання роботі ЗСУ

Наталя Дуляба

|

Спецслужби затримали блогера з Дрогобича, який активно дискредитував українських військових, перешкоджав роботі ЗСУ та виправдовував збройну агресію РФ. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Львівській області.

Йдеться про блогера, який систематично поширював деструктивний контент використовуючи власні сторінки і канали в соцмережах. Правоохоронці не вказують його імені, однак за даними Львівського порталу йдеться про 40-річного мешканця Дрогобича Мар’яна Чаву.

За даними слідства, на платформах Facebook, Telegram, Youtube, чоловік публікував відео, метою яких було перешкоджання законній діяльності ЗСУ. А в одному з прямих ефірів він публічно дискредитував українських захисників та називав їх злочинцями.

Крім того, задокументована й низка інших злочинних фактів, зокрема виправдовування так званим блогером та визнання правомірною збройної агресії РФ.

У прокуратурі Львівщини також додають, що дрогобиччанин неодноразово перешкоджав законному врученню повісток представниками ТЦК, проганяючи їх та називаючи «шакалами». При цьому стверджував, що військові, які отримали поранення на фронті й почали працювати у військкоматах, є злочинцями. Закликав перешкоджати їхній діяльності.

Чава у своїх відео стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним та неконституційним, тому давав «поради», як вибудовувати діалог з працівниками ТЦК та уникати вручення повісток.

Під час обшуків за місцем проживання Мар’яна Чави правоохоронці виявили та вилучили ноутбук, телефони, флеш-накопичувач, а також блокноти та інші матеріали, де зафіксовані його плани деструктивно-підривної діяльності.

«Служба безпеки кваліфікує діяльність фігуранта, як дії спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні на користь окупанта», – додають в СБУ.

Мар’яну Чаві оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.1 ст.114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч.2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Фігуранту загрожує до 8 років тюрми. Наразі вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу. Слідчі клопотають про поміщення під варту.

Зазначимо, що Мар’ян Чава «прославився» після того, як у червні цьогоріч здійняв скандал у Дрогобичі, публічно ображаючи військових. Чоловік підійшов до представників військкомату, які роздавали повістки, і став називати злочинцями тих військовослужбовців, які, отримавши поранення на фронті, перейшли на роботу у Територіальні центри комплектування. Весь конфлікт блогер знімав на відео, яке потім опублікував.

Як пише Zaxid.net, Чава називає себе правозахисником, адвокатом і блогером. Він має YouTube-канал «Знай свої права», де є понад 120 тисяч підписників. Крім цього, чоловік створив мережу Telegram-каналів, які називає «групами волевиявлення» у кожній з українських областей.

Загалом канали Чави у Telegram налічують десятки тисяч підписників, яким він розповідає, як позбутися статусу ФОП, встановлювати в Україні «народовладдя» та створювати свої «територіальні громади».

«Блогер» публікує на YouTube десятки відео, у яких цькує військових та поліцейських, й заявляє, що захищає свої права та Конституцію України. Також він розповідає, що в Україні немає війни, не існують державні органи та органи місцевого самоврядування, немає поняття «громадянин». Крім цього, Мар’ян Чава є прихильником теорій змов та антивакцинатором.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *