ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині оцифрують унікальний іконостас XVI століття

Маркіян Рой

|

На Львівщині оцифрують Староскварявський іконостас, унікальну пам’ятку сакрального мистецтва XVI-XVIII століть, яка знаходиться у храмі святого Архистратига Михаїла у селі Стара Скварява. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Староскварявським іконостасом опікується Львівський музей історії релігії. Нещодавно установа виграла грант від Українського культурного фонду на його оцифрування.

«Суть проєкту полягає в оцифруванні та створенні віртуальних моделей давнього дерев’яного храму, унікального іконостасу, а також супутніх активностях для популяризації пам’ятки різним аудиторіям», – пояснили у Львівському музеї історії релігії.

Як йдеться на сайті Українського культурного фонду, реалізація цього проєкту обійдеться у понад 726 тисяч грн. За ці грантові кошти фахівці створять 3D-моделі не лише іконостасу, а й самої церкви святого Михаїла, яка є найдавнішим дерев’яним храмом України. А розроблена музейна експозиція буде інклюзивною.

«Разом зі створенням віртуального туру та проведенням освітньої програми проєкт служить збереженню та популяризації української культурної спадщини», – додають в Українському культурному фонді.

Обидві сторони вже підписали договір на отримання гранту.

Довідка:

Староскварявський іконостас – пам’ятка сакрального мистецтва, єдиний вцілілий зразок українського сакрального малярства XVI-XVII ст.

Знаходиться у дерев’яній церкві святого Архистратига Михаїла у села Стара Скварява на Жовківщині, зведеній у 1508 році. Цей храм вважають найдавнішим дерев’яним в Україні. Весь комплекс сьогодні є музеєм.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УКФ, Facebook музею «Староскварявський іконостас», travels.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *