ОСТАННІ НОВИНИ

Російська ракета в Одесі пошкодила консульство Греції

Андрій Котенський

|

Під час нічної ракетної атаки Одещини Росією було пошкоджено консульство Греції. Це вже друга консульська установа, яка зазнала ушкоджень в Одесі за останні дні. Про це під час вечірного відеозвернення повідомив Президент України Володимир Зеленський.

За його словами, ліквідація наслідків удару російських терористів по нашій Одесі досі триває. Цієї ночі по Одесі вдарили 19 ракет різних типів – навмисно, щоб їх було складніше збити та щоб завдати більше руйнувань.

«Цієї ночі російська ракета – а це була Х-22, протикорабельна ракета, – влучила у вівтар Свято-Преображенського собору Одеси… Один із найцінніших соборів України. У 1936 році його розграбували та знищили більшовики. Вже у незалежній Україні собор був відновлений. І ось знову терористи намагаються його знищити», – повідомив Володимир Зеленський.

Він також уточнив, що лише цієї ночі в Одесі майже 50 будинків були пошкоджені, з них 25 – памʼятки архітектури. Історичний центр. Світова спадщина, яку взяла під свій захист ЮНЕСКО.

«Постраждала й будівля консульства Греції, і це вже друга консульська установа в Одесі, яку зачепив російський терор. Лише три дні тому через іншу таку атаку була пошкоджена будівля консульства Китаю. Очевидно, все це – глобальна загроза. Знищення міст, знищення культури, знищення портів, які мають фундаментальне значення для продовольчої безпеки світу», – констатував він.

За його словами Свято-Преображенський собор в Одесі буде відновлено за підтримки Італії.

«Вдячний Італії, пані Джорджі Мелоні, депутатам італійського парламенту та всьому суспільству Італії за обіцянку допомогти з відновленням історичних памʼяток України», – повідомив він.

Зеленський також нагадав, що на цьому тижні відбудеться Раду Україна – НАТО, яку скликано через посилення російського терору на Чорному морі.

«Дякую Генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу за оперативне скликання першого засідання Ради Україна – НАТО. Фактично одразу після нашої вчорашньої розмови була погоджена дата – вже цієї середи відбудеться засідання. Готуємо його змістовним. Готуємо й нові пакети підтримки від партнерів – усе те, що наближає поразку російських терористів. Більше ППО для України, більше артилерії, більше далекобійної зброї», – повідомив Президент України.

Як відомо, цієї ночі в Одесі одна людина загинула, а ще 20 людей травмовані, і серед них четверо дітей. 11 років, 12 років, двоє 17-річних.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *