ОСТАННІ НОВИНИ

Євросоюз пропонує «спецрахунок» для військової підтримки України на 20 млрд євро

Наталя Дуляба

|

Міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі 20 липня обговорили створення «окремої складової» Європейського фонду миру для забезпечення довгострокових потреб України в обороні. Про це пише Європейська правда.

«Ми запропонували створити окрему секцію в межах Європейського фонду миру для надання до 5 мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років на оборонні потреби України», – відзначив представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

За його словами, Євросоюз нині зосереджений на тому, щоб перетворити нинішню підтримку України «на довгострокове зобов’язання у сфері безпеки».

Жозеп Боррель натякнув, що це пов’язано із «безпековими зобов’язаннями», які ЄС може запропонувати Україні.

За словами топдипломата, це дозволить використовувати для підтримки України той самий інструмент, який «дуже добре працював і працює», але він матиме окреме фінансування саме для українських оборонних потреб і буде розрахований одразу на кількарічну перспективу.

Боррель додав, що питання обговорять детальніше наприкінці серпня на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країни ЄС у Толедо. Раніше ЗМІ писали, що Євросоюз прагне схвалити ініціативу до осені.

Хоча через Європейський фонд миру Євросоюзу уже й так надає аналогічну допомогу Україні, вона здійснюється через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Крім того, обсяг фонду швидко вичерпується, і лиш нещодавно його довелось збільшувати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *