ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщину привезли 16 тисяч доз вакцини проти поліомієліту, – МОЗ

Маркіян Рой

|

На підтримку Національної програми імунізації в Україні фонд ЮНІСЕФ у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП) доставив на Львівщину 16 000 доз вакцини. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров‘я.

Так, попри виклики воєнного часу, Міністерство охорони забезпечило необхідний контроль за поліомієлітом та додаткові заходи з вакцинації.

Поліомієліт – інфекційне захворювання, спричинене вірусом поліомієліту, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані – і дорослі, і діти. Ліків проти поліомієліту не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, які є безоплатними. Шість доз вакцини проти поліомієліту – у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років – забезпечують захист на все життя. Проте коли планові щеплення пропускаються, цей захист суттєво знижується, тому дуже важливо їх надолужити.

Довідка:

У жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту у Рівненській області. А вже в січні 2022 року — випадок гострого в’ялого паралічу діагностували у дитини з Закарпаття. Навіть один випадок такого небезпечного захворювання — класифікується як спалах захворювання в країні.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина невакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей. Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який відбувається через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Ознаки поліомієліту:

  • гострий початок з підвищенням температури тіла
  • головний біль, біль у горлі;
  • нежить;
  • блювота, проноси;
  • раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках;
  • порушення чутливості шкіри;
  • розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Для профілактики ентеровірусних інфекцій, необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти. Проте захиститись допоможе лише вакцинація.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *