ОСТАННІ НОВИНИ

Як військовому потрапити на лікування за кордон: пояснює МОЗ

Наталя Дуляба

|

Пораненим на фронті військовим стало простіше відправитись за кордон на лікування чи реабілітацію, адже тепер більше не потрібно отримувати висновок консиліуму українського госпіталю. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Так, нещодавно уряд ухвалив постанову, яка значно спростила механізм направлення на лікування за кордон військових.

Відтепер для медевакуації не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Натомість медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон.

Саме ця медустанова також готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового або його/її законного представника на лікування за кордоном;
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган своєю чергою надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

Потім МОЗ шукає закордонні медзаклади, що готові безоплатно надати усю необхідну медичну та реабілітаційну допомогу, проводить переговори. Погоджений з іноземною стороною перелік українських військових, яких можуть прийняти на лікування, міністерство надсилає командуванню Медичних сил ЗСУ або відповідному держоргану, який входить до складу сектору безпеки і оборони, а також Держприкордонслужбі та МЗС.

Транспортують захисника/захисницю до закордонної клініки МОЗ за сприяння офіційних структур Європейської комісії.

Зазначимо, що програма медичної евакуації на лікування (реабілітацію) за кордон поширюється не лише на українських військових, а й на цивільних. До іноземних клінік вже вивезли майже 4000 українців.

Із алгоритмом медичної евакуації для цивільних українців можна ознайомитися за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *