ОСТАННІ НОВИНИ

Різдво 25 грудня: Верховна Рада змінила дати трьох державних свят

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада України змінила дати трьох державних свят: Різдва, Дня захисника і захисниці, Дня української державності. Закон №9431 у цілому ухвалили 14 липня, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Зміну дат відзначення Різдва, Дня захисника і захисниці, Дня української державності на державному рівні ініціювали у зв’язку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новий календар. А ці свята прив’язані саме до релігійних.

Отож Різдво Христове тепер офіційно Україна святкує 25 грудня (замість 7 січня). День Української Державності – 15 липня (замість 28 липня), у цей день вшановують пам’ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

А День захисників і захисниць України, яке відзначають на Покрови, відтепер перенесли на 1 жовтня (раніше було 14 жовтня). Раніше зробити це просила ПЦУ.

Як додав Ярослав Железняк, прийнятий закон президент має підписати після 28 липня, тому цьогоріч День української державності святкуватимуть ще 28 липня.

Зазначимо, що всі ці три свята Україна відзначає на державному рівні, тому вони традиційно є вихідними днями.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року і УГКЦ, і ПЦУ переходять на новоюліанський календар. Таким чином дата Великодня й пов’язаних із ним свят залишиться сталою, зміняться дати всіх нерухомих свят (Різдва, Стрітення, Покрови Пресвятої Богородиці та інших).

Згідно з останнім соціологічним опитуванням 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар. Йдеться як про вірян УГКЦ, так і ПЦУ, найбільше противників цієї ініціативи є серед УПЦ Московського патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *