ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні блогер створив Телеграм-канал для пошуку агентів для ФСБ РФ

Маркіян Рой

|

Служба безпеки України оголосила підозру проросійському блогеру та адміністратору телеграм-каналу Сергію Лебедєву (псевдонім Лохматий). Чоловік працював на ФСБ РФ та корегував ворожі ракетні удари по Україні. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Так, за даними СБУ, Лебедєв працює «позаштатним» журналістом московського інформагентства «РИА Новости».

Зазначається, що він за вказівкою ФСБ займався формуванням інформаторської мережі в різних регіонах України, зокрема створив прокремлівський телеграм-канал із загальною аудиторією в понад 30 тисяч користувачів та серед них підшукував інформаторів.

«Він збирав інформацію про місця базування Сил оборони, а також локації критичної та соціальної інфраструктури нашої держави. Задокументовано, що один з таких прихильників рашизму передав Лебедєву координати житлової багатоповерхівки в Миколаєві, по якій агресор ударив ракетами “С-300” восени 2022 року. Тоді внаслідок обстрілу загинуло сім мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина», — йдеться у повідомленні.

Також російський блогер залучив до співпраці мешканця Закарпаття, який передавав йому локації військових частин на території регіону.

Окрім того, Лебедєв неодноразово брав участь у підготовці замовних сюжетів з тимчасово захоплених районів України для російського телебачення. У своїх матеріалах фігурант дискредитував вище військово-політичне керівництво України та підтримував агресивну політику Кремля.

Фігуранту повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни). Йому загрожує до п’ятнадцяти років за ґратами або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Наразі фігурант переховується від правосуддя в тимчасово окупованому Донецьку. Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *