ОСТАННІ НОВИНИ

У львів’янки з ока витягнули 14-сантиметрового гельмінта

Андрій Котенський

|

У 24-річної львів’янки з-під шкіри біля ока витягнули 14-сантиметрового гельмінта. Це вже другий випадок дирофіляріозу на Львівщині цього року. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як встановили лікарі, паразит «оселився» під шкірою повіки ока ще два роки тому. Проте тоді ніхто з рідних дівчини не повірив їй, що під шкірою, щось ворушиться, ба більше, навіть насміхалися з її пересторог, тож вона до останнього не зверталася до лікарів. При цьому час від часу пацієнтка відчувала ворушіння в ділянці ока.

Діагностували дирофіляріоз лікарі-хірурги Львівської обласної клінічної лікарні. Пухлину і гельмінта видалили. Діагноз підтвердили у паразитологічній лабораторії Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Переносять дирофіляріоз інфіковані при укусі хворих тварин комарі. В організм людини личинка гельмінта потрапляє через укус комара.

Лікарі пояснюють, що хвороба може перебігати не помітно. Проте характерною ознакою для дирофіляріозу є відчуття пересування під шкірою. Причому переміщуватися гельмінт може на кілька сантиметрів на добу.

«Це вже другий випадок дирофіляріозу на Львівщині у цьому році, за цілий попередній 2022-ий було два випадки цієї хвороби. Львів’янка звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки, що утворилася у куточку ока. Характерним для дирофіляріозу є міграція паразита», – розповідає лікар-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Елла Матіяш.

Дирофіляріоз – інфекційна хвороба, що зазвичай поширена у тварин, але вона здатні іноді передаватися від тварин до людини). Гельмінтоз – паразитна інфекційна хвороба, що спричинена гельмінтами роду Dirofilaria.

У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється підшкірними вузлами, і у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

При ураженні ока (майже в 45% випадків) виникають вузли під шкірою повік. З моменту зараження людини до утворення пухлини може минути від одного місяця до двох років.

Спершу на місці укусу комара з’являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини.

Крім відчуття переміщення, у місці локалізації паразита може свербіти, пекти, набрякати червоніти. Можуть бути скарги на головний біль та загальне нездужання.

Як захиститися: 

– подбати про засоби, що відлякують комарів

– не забути про захисні засоби для домашніх тварин;

– проводити періодичну дегельмінтизацію тварин, оскільки вони є джерелами захворювання.

А при ознаках дирофіляріозу звертатися до фахівців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *